vrijdag 15 juli 2016

Broedende visarenden

Alweer een aantal keren hebben we enorm genoten van de visarenden die in de Biesbosch aan het broeden zijn. Ja, we komen ook wel eens op plekken buiten de Oranjepolder. Tijdens de broedvogeltellingen heb ik de afgelopen jaren regelmatig visarenden bezig gezien met het bouwen van nesten, soms zo groot dat je denkt, daar zou ikzelf ook nog wel in passen. Lijkt mij overigens heerlijk om op een lekkere zomerse dag met een zacht briesje, weg te dommelen in een comfortabel nest en te genieten van de stilte en vogelgeluiden van de Biesbosch.

vrouwtje zit waaks op het nest(10 juli 2016)
Hoog in een boom, boven de kreken waar kanoƫrs en plezierbootjes onderdoor varen. Maar dat zit er niet in, net als succesvolle broedactiviteiten van de visarenden die er in de afgelopen jaren ook niet inzaten. Maar dit jaar is het anders, voor het eerst in ontelbare jaren zijn de visarenden wel tot broeden gekomen. Het haalde zelfs het landelijk nieuws en boswachter Thomas werd zodoende een BN-er. Hij vertelde vol trots dat twee jonge visarendjes geboren waren. Een spannende tijd breekt aan, want tot broeden komen is een, maar tot uitvliegen en overleven in deze harde wereld is twee.

De visarend komt overal op de wereld voor met uitzondering van AustraliĆ« en Antarctica. In Europa heeft de vogel het heel erg moeilijk gehad door vervolging en het gebruik van DDT waardoor ze in Europa in de vijftiger en zestiger jaren vrijwel uitgestorven waren. Ik las dat ze de voorkeur geven aan naaldbomen, nou als je iets niet in het natte zoetwater getijdengebied, als de Biesbosch vindt, zijn het wel naaldbomen. Dus het mag wel als een extra meevaller genoemd worden, dat ze toch besloten hebben, hier hun eerste nest ooit uit te broeden. Tenminste, als je Staatsbosbeheer moet geloven, want het is niet bekend dat er ooit eerder visarenden in Nederland hebben gebroed en die gasten geloof ik wel. Dit is het eerste nest ooit en dat maken we maar mooi mee, een gedenkwaardig moment.

het mannetje komt aanvliegen, 10 juli 2016
Ik ben trouwens benieuwd of de ontwikkeling van de Noordwaard, die afgelopen december pas is afgerond, bijgedragen heeft aan deze gebeurtenis. De enorme oppervlakte aan ondiep en visrijk water is de ideale omgeving voor de visarend. Als dit dan de voorbode is van de verdere ontwikkeling van het gebied dan ben ik blij om er vanaf het begin iets van mee te krijgen.
Op de weg terug naar huis zagen we een groep vogelaars bij elkaar staan, altijd een teken dat er iets bijzonders te zien is. En ja hoor. een rosse franjepoot kon op de valreep nog even afgevinkt worden. En thuis-gekomen zag ik op waarneming.nl dat we de zwarte ibis gemist hadden. Maar dat overleef ik wel.

Op NU.nl staat al een hele reeks nieuwsberichten over deze unieke gebeurtenis. Ik dacht eerst nog dat al die publiciteit wel eens een negatieve uitwerking zou kunnen hebben op het koppel. Vogelaars kennende, stellen ze zich in rijen van twintig, vijf rijen dik met in totaal een godsvermogen aan kijkers, telescopen, fotoapparatuur etc. op. En is het dus maar de vraag of de visarenden al dat tumult zullen accepteren. Maar dat valt gelukkig allemaal mee. De vogelaars staan er wel maar de afstand is groot genoeg en de visarenden zijn gelukkig tolerante vogels.

Wil je meer weten van deze prachtige visarend die eigenlijk geen arend is, klik dan op de link;http://www.vogelbescherming.nl/vogels_kijken/vogelgids/zoekresultaat/detailpagina/q/vogel/234

Geen opmerkingen: