vrouwtje zit waaks op het nest(10 juli 2016) |
De visarend komt overal op de wereld voor met uitzondering van Australië en Antarctica. In Europa heeft de vogel het heel erg moeilijk gehad door vervolging en het gebruik van DDT waardoor ze in Europa in de vijftiger en zestiger jaren vrijwel uitgestorven waren. Ik las dat ze de voorkeur geven aan naaldbomen, nou als je iets niet in het natte zoetwater getijdengebied, als de Biesbosch vindt, zijn het wel naaldbomen. Dus het mag wel als een extra meevaller genoemd worden, dat ze toch besloten hebben, hier hun eerste nest ooit uit te broeden. Tenminste, als je Staatsbosbeheer moet geloven, want het is niet bekend dat er ooit eerder visarenden in Nederland hebben gebroed en die gasten geloof ik wel. Dit is het eerste nest ooit en dat maken we maar mooi mee, een gedenkwaardig moment.
het mannetje komt aanvliegen, 10 juli 2016 |
Op de weg terug naar huis zagen we een groep vogelaars bij elkaar staan, altijd een teken dat er iets bijzonders te zien is. En ja hoor. een rosse franjepoot kon op de valreep nog even afgevinkt worden. En thuis-gekomen zag ik op waarneming.nl dat we de zwarte ibis gemist hadden. Maar dat overleef ik wel.
Op NU.nl staat al een hele reeks nieuwsberichten over deze unieke gebeurtenis. Ik dacht eerst nog dat al die publiciteit wel eens een negatieve uitwerking zou kunnen hebben op het koppel. Vogelaars kennende, stellen ze zich in rijen van twintig, vijf rijen dik met in totaal een godsvermogen aan kijkers, telescopen, fotoapparatuur etc. op. En is het dus maar de vraag of de visarenden al dat tumult zullen accepteren. Maar dat valt gelukkig allemaal mee. De vogelaars staan er wel maar de afstand is groot genoeg en de visarenden zijn gelukkig tolerante vogels.
Wil je meer weten van deze prachtige visarend die eigenlijk geen arend is, klik dan op de link;http://www.vogelbescherming.nl/vogels_kijken/vogelgids/zoekresultaat/detailpagina/q/vogel/234
Geen opmerkingen:
Een reactie posten