vrijdag 1 juli 2016

Uitvliegers

Veel vogels hebben hun eerste legsel en soms ook hun tweede legsel alweer een tijdje geleden uitgezwaaid, je ziet en hoort nog overal bedelende vogeltjes. Mezen zijn koplopers in het schooien om eten en merels kunnen er ook wat van. En tegelijkertijd bouwen de ouders alweer een volgend nest. Merels broeden wel drie nesten in een seizoen uit en gaan door tot in augustus. Holenduiven weten al helemaal niet van ophouden. De holenduiven die in de spouwmuur van het gebouw van de IVN natuurtuin broeden, gaan gewoon door tot in november en dan moet je weten dat die al in maart aan de slag waren gegaan.

geroofd en leeggegeten ei
Maar laten we eens stilstaan bij de aantallen die in de afgelopen paar maanden zijn uitgebroed en uitgevlogen. Dat zijn werkelijk serieuze aantallen, tel maar eens op, mezen acht tot tien jongen en twee legsels, merels vier jongen en drie legsels, holenduiven twee a drie jongen en vier tot vijf legsels en wilde eenden twee legsels met een stuk of tien jongen. Bij deze kleine opsomming van slechts vier koppels praten we dus over meer dan zestig jonge uitgevlogen vogels. Over stevige productiecijfers gesproken.


Jagers geven aan steeds minder eenden af te schieten.
Aan het eind van de broedperiode, middenin de zomer is er nog maar weinig van over. Het gebeurt elke dag een beetje geruisloos om ons heen dat jonge vogeltjes sneuvelen. Een ongekend en onbekend leed. Als ik daar op een lekkere zomeravond in de tuin met een klein glaasjes whisky over na zit te denken, krijg ik medelijden met al die vogels die zo hard gewerkt hebben om hun jongen te voeren en te beschermen. Van de andere kant zijn er ook veel dieren bij gebaat dat het voedselaanbod in deze periode zo groot is, hoe hard dat ook klinkt.

Er sneuvelen in deze periode dus heel veel jonge vogels, maar de plotselinge sterke teruggang van de wilde eend valt wel het meest op. En nu blijkt dat uit gedegen onderzoek door SOVON, dat in de kwetsbare kuikenfase de meeste jonge eendjes sterven. Het is nog onbekend wat de reden is van de sterfte in de periode tot het vliegvlug stadium. De teruggang van de wilde eenden stand komt dus niet door klimaatsverandering of door jachtdruk maar mogelijk door een veranderd voedselaanbod en predatie. Het is trouwens een Nederlands probleem want in de rest van Europa is de populatie stabiel en zelfs licht stijgend.

In de grafieken hiernaast wordt pijnlijk duidelijk wat de impact van dat veranderende voedselaanbod en predatie is. Reden temeer om te stoppen met de jacht op eenden, vanaf 15 augustus zijn ze weer de sjaak, want dan start het jacht-seizoen op eenden. Het is de meest bejaagde vogel van Nederland en hiermee loopt de druk op de eendenstand alleen maar op.

Anderzijds zou er gestart moeten worden met het verbeteren van het leefgebied van de wilde eend zodat er voldoende voedselaanbod is. De intensieve landbouw, structurele afname van graslanden, dempen van sloten, verlagen van waterstanden etc. spelen dus een belangrijke rol. Ik ben met mijn verhaal absoluut onvolledig en veel te beperkt en trek liever geen conclusies en verwijs nog veel liever naar het zeer uitgebreide en volledige rapport wat ik hieronder heb bijgevoegd. Ik kan het aanbevelen om te lezen.

Heb je dus een keer wat tijd over, lees dan het uitgebreide onderzoeksrapport van SOVON. Het is een flink stukje leeswerk maar absoluut interessant. Klik maar eens op de link;
https://www.sovon.nl/sites/default/files/doc/Rap_2015-65_Kennisoverzicht-populatie-ontwikkeling-eenden_0.pdf

Geen opmerkingen: