dinsdag 19 juli 2016

Om te gieren


gierzwaluwen tellen en genieten van het uitzicht vanaf de toren van de Sint Jan kerk
Gierzwaluwen, een echte zomerse traktatie, gieren door de polder. Soms hoog in de lucht, soms ook laag boven de akkers op insecten jagend. Het lijken er wat meer te zijn dan de voorgaande jaren. Daar kun je natuurlijk nog geen enkele conclusie aan verbinden maar alles beter dan een afname te moeten constateren. Vooral 's-avonds, een uurtje voor de schemer intreed, gieren ze door de polder. Een groepje van een stuk of achttien giertjes jagen schreeuwend achter elkaar aan. Gisterenavond zaten ze laag en kwamen net boven de boomtoppen over. Ze waren goed te zien en te volgen, terwijl op warme zomerdagen als de insecten hoog zitten, de giertjes ook heel hoog kunnen zitten. Je kunt ze dan maar amper zien maar wel goed horen en alleen dat al, is een feest.

de toren van de basiliek St.Jan de doper
Vrijdagavond hebben we met de vogelwerkgroep van IVN Mark & Donge de kerktoren van de St. Jan beklommen om de gierzwaluwen in het centrum van Oosterhout te tellen. Het is een jaarlijks terugkerend ritueel, rond een uur of acht, half negen kiezen we een moment van een minuutje en tellen dan alle gierzwaluwen die met het blote oog te zien zijn. We tellen van links naar rechts en staan in tweetallen op alle vier de zijden van de toren. Zo hebben we een goed totaalbeeld van 360 graden en overzien het hele centrum van Oosterhout. Naast het fantastische uitzicht over het dorp tot ver daarbuiten is het ook altijd weer genieten van de gierzwaluwen die we nu af en toe als ze langsvliegen van bovenaf kunnen bekijken.

De toren is vijftig meter hoog en we beklimmen de toren via een eeuwenoude smalle gemetselde wenteltrap met ontelbaar veel treden. Op ongeveer tien meter van de top, net onder de klokkenstoel posteren wij ons op alle vier de zijden van de toren. Die klim naar boven is een prima conditietester.

De "bijvangsten" zijn ook altijd de moeite waard ook al zijn het geen hele bijzondere soorten, we spotten dan van bovenaf stadsduiven, merels, kokmeeuwen, kleine mantelmeeuw, spreeuwen, en houtduiven. Ik hoorde ergens beneden in een achtertuin een vink roepen en zag door mijn verrekijker een reiger voorbij vliegen. Het telresultaat viel dit jaar wat tegen, tijdens de eerste telling om half negen, slechts zestien giertjes en tijdens de tweede telling om negen uur tweeëndertig exemplaren. En dat terwijl er door de verrekijker makkelijk dertig vogels in een blikveld te zien waren. Ze zaten duidelijk verder van het centrum weg en tellen niet mee. Tegen half tien werd de afdaling ingezet, dat gaat een stuk makkelijker dan omhoog klimmen. Later toen ik terug naar huis liep, zag ik ook mooie groepen van vijftien tot twintig gierzwaluwen. Maar die tellen ook al niet mee, het gaat echt om de vogels die met het blote oog rond de toren, boven het centrum vliegen. Volgend jaar beter, dan hoop ik er in ieder geval weer bij te zijn.

Wil je meer weten van deze vliegende sikkel, klik dan op de link;
http://www.vogelbescherming.nl/vogels_kijken/vogelgids/zoekresultaat/detailpagina/q/vogel/52

Geen opmerkingen: