dinsdag 10 oktober 2017

Graspiepers in aantocht.

graspieper
De graspiepers vliegen over, nog niet veel tegelijk, maar het zijn er bij elkaar genomen al heel wat. Ik liep door de Gecombineerde Willemspolder en hoorde met grote regelmaat het bekende graspieperroepje boven mij klinken. De komende weken gaat het echt los met graspiepers. Honderden piepers of meer vliegen van noord naar zuid.

Zo'n twee jaar geleden maakten we in de eerste week van oktober mee dat in de Gecombineerde Willemspolder tientallen en tientallen graspiepers over ons heen vlogen en voor ons in de grasakkers landen om te rusten en te foerageren. Ze bleven maar komen en vielen in het gras waar ze ook gelijk uit het zicht verdwenen. Goed gecamoufleerd konden ze daar eten, uitrusten en later weer helemaal fit hun tocht vervolgen.

graspieper
Maar zoals zo vaak, kun je er nu niet van uitgaan dat de piepers dezelfde route volgen. Het enige wat vaststaat is dat vogels in het najaar naar het zuiden trekken en in het voorjaar weer terug naar de broedgebieden komen. Alles daar tussenin, de route, de rustgebieden, de foerageergebieden worden ter plaatse en afhankelijk van de omstandigheden bepaald. De route staat vast, de exacte invulling niet en dat maakt vogels kijken zo afwisselend en interessant.

Je komt ze werkelijk overal tegen, maar je moet wel opletten want ze kunnen zich behoorlijk onzichtbaar gedragen. Zelfs als ze al roepend overvliegen moet je de lucht boven je echt goed afspeuren om ze te ontdekken. En dan nog moet je goed opletten want de pieperfamilie is groot. Zo trekken in deze tijd, waterpiepers, oeverpiepers, duinpiepers, graspiepers, boompiepers, grote piepers over Nederland. Vorig jaar hadden we zelfs een tijdje een Mongoolse pieper in de Biesbosch.

Ja, die pieperfamilie is wereldwijd enorm groot. Er bestaan wereldwijd zo'n 42 verschillende soorten piepers. Voor elk type landschap is wel een pieper bedacht, zoals rots-, boom-, berg-, oever-, duin- prairie-en hooglandpieper om er maar eens een paar te noemen .
En wil je meer weten van die ene pieper, de zeer algemene graspieper, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/?vogel=58

Geen opmerkingen: