vrijdag 13 oktober 2017

Nu al nonnetjes?

nonnetje vrouwtje
Wel heel vroeg in het seizoen maar wel erg leuk was de waarneming van een nonnetje. En vrouwtje om precies te zijn. Vorige week, op 2 oktober, zag ik in de Muggenwaard een nonnetje zitten. De nonnetjes zijn echte wintergasten en bij ons altijd in vrij kleine aantallen te zien. De meeste nonnetjes zitten rond het IJsselmeer en noordwest Nederland.

Net zoals het in de zomer een genot is om een zomertaling te zien. Deze twee eenden zijn maar schaars waar te nemen in onze contreien. Wil je grotere aantallen zien en niet teveel zoeken, dan moet je echt richting Flevoland gaan. Zomertalingen zitten voornamelijk en dan ook nog in kleine aantallen boven de grote rivieren.

Dit zijn dus twee eenden waar je moeite voor moet doen. Het nonnetje bijvoorbeeld heb ik nog niet eerder in oktober gezien. Mijn vroegste datum is 22 november 2012. Ik was daarom wel heel erg verrast om zo vroeg in het seizoen deze bijzondere eend te zien. Het vrouwtje is ook nog eens heel anders dan alle andere vrouwtjes eenden die eigenlijk allemaal egaal bruin zijn en nauwelijks opvallen. Het nonnetje vrouwtje heeft een mooie roestbruine kop en opvallende witte keel en borst.
Maar het mannetje is werkelijk waar een prachtvogel en misschien wel de mooiste eend die we hebben. Spierwit met enkele zwarte accenten is het een sprookjesachtige verschijning

In de Biesbosch zijn een paar van die geijkte plekken waar je ze in het seizoen vrijwel altijd kunt vinden. Hoge Hof, Lijnoorden en de Oude Hardenhoek zijn de hotspots. Altijd op het grote water en altijd maar een paar.

Wil je meer weten van deze opvallende en schaars voorkomende eenden, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/?vogel=150

Geen opmerkingen: