donderdag 5 oktober 2017

Ooievaars op trek

19 ooievaars op trek maar dat is niet altijd zo geweest. Tenminste vanaf de jaren tachtig van de vorige eeuw waren het vooral vogels uit fokprogramma's die hier rondvlogen en die bijgevoerd werden. Maar deze vogels laten de laatste jaren steeds vaker trekgedrag zien.

En ik denk dat de 19 vogels die hier een paar weken geleden in de Oranjepolder neerstreken om te foerageren ook op trek waren. Twee van hen waren geringd en dat zijn misschien wel vogels uit een of ander fokprogramma in Groot Ammers of elders. Ze stonden net te ver weg om de ringen goed af te kunnen lezen, dat is bij de ganzen en zwanen tegenwoordig wel anders. Die krijgen een mooie goed afleesbare halsband om.

Dat de ooievaars weer trekgedrag vertonen is natuurlijk een hele grote beloning voor de fokkers van deze vogels. Het geeft aan dat ze steeds verder verwilderen en natuurlijk gedrag vertonen. Maar ik ben bang dat fokken en laten verwilderen van deze vogels een belangrijk stukje van het totaalplaatje niet geheel is meegenomen en dat is de intensieve landbouw. Door de eenzijdigheid, bestrijding van ziekten en insecten is het voedselaanbod volgens mij niet voldoende om een verdere groei van de populatie voldoende te ondersteunen. Maar ik hoop dat ik het mis heb en dat die ruimte voor groei er in de toekomst wel is.

Inmiddels hebben we in Nederland zo'n duizend broedparen en is het fokprogramma afgesloten. Toch een heel mooi resultaat als je bedenkt dat in 1969 de soort vrijwel uit Nederland verdwenen was. En dat er steeds meer zitten, klopt ook wel want in de afgelopen maanden hebben we al een paar keer ooievaars vanuit onze tuin over zien vliegen. Op een keer zes stuks, omhoog schroevend op de thermiek en mee zien drijven, hoog door de lucht.

Wil je meer weten van deze deftige weidevogel, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/?vogel=158

Geen opmerkingen: