vrijdag 2 februari 2018

Waar slapen de grote zilvers?

Gat van den Ham, tegenover de slaapplaats van de grote zilverreiger
De grote zilverreigers slapen in de Biesbosch, alleen waar ze precies slapen is niet geheel duidelijk. Tijdens de laatste slaapplaatstelling bij Het Gat van den Ham zagen we de zilverreigers uit de Biesbosch komen. Het waren er een stuk of 9 maar er zitten er ongetwijfeld veel meer. Aan de overkant van de Amer bij Drimmelen, ligt De Onderplaat een kleine inham aan de rivier, waar ruim veertig aalscholvers slapen, daar zag ik in het afgelopen najaar vier grote zilverreigers een slaapplaats zoeken.

Helaas is hier verder geen activiteit meer te zien, de slaapplaats is waarschijnlijk niet goedgekeurd of mogelijk maken die snurkende aalscholvers te veel lawaai. Jaren geleden verbleven in de winter in de Biesbosch honderden grote zilverreigers maar dat is verleden tijd. Afgelopen maand werden landelijk 30% minder zilverreigers geteld. Het kan zijn dat door de sneeuw in de eerste week van december, flink wat zilverreigers verder getrokken zijn, maar dat is gissen.

Ik kom overigens op deze vogel omdat in de afgelopen weken in alle vroegte regelmatig vijf grote zilverreigers uit de Biesbosch gevlogen komen en voor hun ontbijtje in de Oranjepolder landen. Ze scharrelen hier een uurtje of wat rond om daarna door te vliegen naar de Willemspolder en mogelijk verder richting Waspik en Sprang-Capelle en verder naar de Overdiepse polder.

Vanuit het zuidoosten van Europa maakt deze zilverreiger een opmars door en broedt nu ook alweer een aantal jaren in Nederland. Weliswaar niet in de Biesbosch maar dat is volgens mij een kwestie van tijd. Nu nog broedend in de Oostvaarder plassen en binnenkort in het theater De Biesbosch, daar ben ik van overtuigd want waar heb je in Nederland een beter broedgebied voor grote zilvers dan hier? Wie ontdekt hier het eerste broedende koppel?

Wil je meer weten van deze grote witte verschijning, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/grote-zilverreiger

Geen opmerkingen: