dinsdag 25 december 2018

Altijd maar weer die exoten.

casarca ook wel roestgans genoemd
Een casarca is een eend en geen gans, al zou je dat op het eerste gezicht niet zeggen. Het is een flink beest en dat maakt de verwarring toch wel compleet. En dan komt daar ook nog eens bij dat casarca's nogal eens het gezelschap van nijlganzen opzoeken, ook zo iets verwarrends. De casarca die ik afgelopen zaterdag in de Biesbosch zag, stond ook bij twee nijlganzen en de casarca die een paar jaar geleden bij ons in de Oranjepolder stond, had ook het gezelschap van een paar nijlganzen gekozen.

De casarca is verwant aan de bergeend en beiden worden het dan ook wel halfganzen genoemd. Dat er nu nog een in de Biesbosch zit, is wel bijzonder te noemen want in de winter trekken ze hier weg. In het najaar is de concentratie het grootst en dat klopt ook wel want dan zitten er maar genoeg in de Biesbosch, twintig vogels is geen uitzondering.
keizergans

Behalve deze bijzondere eend kwam ik in de Biesbosch al vaker van die gekke beesten tegen zoals de keizergans en een paar jaar geleden zat een sneeuwgans vlak bij de veerpont naar Dordrecht. Die sneeuwgans was ongeringd en waarschijnlijk een wilde vogel. Jammer genoeg is deze prachtige gans doodgereden.

Het is en blijft een discussiepunt wanneer je een vogel een exoot noemt en wanneer niet. SOVON beschouwt de casarca als exoot en de Vogelbe-scherming weer niet. De grote canadese gans is een beest wat van oorsprong uit Noord Amerika komt en men gaat er vanuit dat hij hier op eigen gelegenheid is gekomen, anderen zeggen dat het geïmporteerde vogels uit Engeland zijn die overgestoken zijn en zich hier gevestigd hebben.

de verongelukte sneeuwgans
Ze worden niet als exoot beschouwd. Ik vind het verhaal niet erg afwijken van de casarca die hier mogelijk uit Duitsland is neergestreken en ook geen exoot is.

Maar wat is dan het verschil met de nijlgans en bijvoorbeeld de fazant die wel als exoot bestempeld worden? Zo'n fazant leeft hier alweer een paar honderd jaar en is nog steeds een exoot. Het zal daarom wel aan mij liggen dat ik het niet helemaal snap maar een ding is duidelijk, er is voor mij niet echt een goed begrijpelijke definitie van een exoot te noemen als er zoveel verschillende ideeën en verhalen rond gaan.

Wil je meer weten van de casarca met de bijnaam roestgans, klik dan op de link; https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/casarca

Geen opmerkingen: