zaterdag 1 december 2018

Even een visje eten.


een platvisje is een mooie maar niet makkelijk buit.
Een paar weken geleden schreef ik al eens over de gulzige meeuwen die werkelijk alles naar binnen schrokken. Ik had ze zelfs vogels in de vlucht zien vangen en die werden snel en vakkundig naar binnen gewerkt. Zelfs een koperwiek, toch niet zo'n heel klein vogeltje verdween met groot gemak in de keel van een grote mantelmeeuw. Nu zijn het ook enorme vogels en het zijn zelfs de grootste meeuwen ter wereld, dus daar moet ook nogal wat brandstof in.

Het voedselpatroon is niet een, twee, drie te beschrijven maar als je een beetje oplet zie je toch wel wat ze zoal op het menu hebben staan. Ik noemde de voorbijvliegende vogels al, van visresten weten we dat het op de menukaart van de meeuw staat en ook schaal- en schelpdieren ontkomen er niet aan. Deze schrokop werkt al wat eetbaar is naar binnen.
braakbal
De schelpdieren zorgen niet alleen voor de broodnodige ingrediƫnten als eiwitten en calcium maar dienen ook als maalsteen in de maag zodat het eten verteerd kan worden. De afvalresten worden na verloop van tijd in de vorm van een braakbal verwijderd. Op het strand zie je soms zo'n braakbal liggen en dan is het de moeite om eens te kijken wat daar allemaal inzit,

Deze meeuw, ik kan niet zien welke meeuwen-soort deze braakbal heeft uitgespuugd, heeft een voorkeur voor mosseltjes. Het zou dus ook gerust een zilvermeeuw geweest kunnen zijn. Nu zijn mosselen voor meeuwen ook het makkelijkste schelpdier wat ze te pakken kunnen krijgen want als het laagwater is, kunnen ze de mosselen zo van de basaltblokken of palen van de houten golfbrekers halen en opeten. De restjes worden dan keurig verpakt in een braakbal en uitgespuugd. Als je een beetje in je omgeving oplet, kun je zelfs braakballen van kraaien en eksters vinden en vergeet niet dat zelfs roodborstjes braakballen uitspugen, maar zie die maar eens te vinden.

Wil je meet weten van deze enorme meeuw die ook voor roofvogel kan doorgaan, klik dan op de link
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/grote-mantelmeeuw

Geen opmerkingen: