dinsdag 4 december 2018

Barmsijzen, groot en klein.

een vroege ochtend in de Boswachterij levert altijd iets bijzonders op.
Vanmorgen liep ik met een paar goede vogelaars door de Boswachterij Dorst en dat is altijd handig. Want de geluidjes die je nu hoort, veelal contactroepjes en alarmroepjes lijken erg op elkaar. Veel zangvogelgeluiden die je in het voorjaar en zomer hoort, herken ik. Vaak uitbundig en luid maar dat is bij die contactroepjes wel even anders. Sijzen herken je, putter ook maar dat zijn dan ook veel voorkomende soorten. Nee, het wordt anders als je kleine barmsijzen en grote barmsijzen tegenkomt. Vaak een zacht roepje en zitten de vogels ook nog eens gemengd met sijzen en mezen in de toppen van de latriksen in het bos. Dan heb je in deze tijd van het jaar ook nog eens slecht licht en de verwarring is compleet.
grote barmsijs, witter en bleker
Daarom was het vanmorgen wel even lekker om geholpen te worden bij de determinatie en nu is het ineens niet meer zo moeilijk om de kleine en grote barmsijs uit elkaar te houden. Je denkt misschien dat het verschil in grote een prima determinatiekenmerk is maat hert tegendeel is waar. Juist bij barmsijzen, de grote en kleine, is dat aan de grote van de vogel niet te zien. Gek eigenlijk, je zou juist denken dat dat een goed kenmerk zou zijn.

Nee, bij barmsijzen zit het verschil in de kleur van de vogel. Een goed determinatie startpunt is kijken wat zit er in de groep vogels, zitten er vogels bij met een rode of oud-roze keelkleur
kleine barmsijs, bruiner en donkerder
dan heb je de eerste winst binnen, het zijn barmsijzen. Dan gaat het vervolgens om de kleur van het kleed, is dat beige en is het een wat warmere kleur, dan heb je de kleine barmsijs te pakken. Is het verkleed wit-grijs, zeg maar een beetje kille kleur, dan raad je het al, dan is het een grote barmsijs. De witte flankstreep verraad ook dat het een grote barmsijs is.

Zie je een grotere samengestelde groep vogels van mezen, sijzen, een enkele vink dan is de kans ook aanwezig dat er barmsijzen tussen zitten. Een echte wintergast en vaak ook doortrekker die nu volop aanwezig is in de Boswachterij Dorst. Handig om dan eens met een ervaren sijzenkenner rond te lopen die je handig de stapjes van de determinatie bijbrengt.

Wil je meer weten van de kleine en grote barmsijs. klik dan op de twee onderstaande linkjes;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/kleine-barmsijs
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/grote-barmsijs

Geen opmerkingen: