vrijdag 14 december 2018

Goud- en zilverplevieren.

Geen eerste(goud) of tweede(zilver) plaats voor de plevieren maar ze staan voor mij alle twee op de 1e plaats. Het zijn twee vogels die ongelooflijk veel op elkaar lijken en alleen maar door hun kleur van elkaar verschillen zijn de zilver en de goudplevier. Je moet ze echt in goed licht en niet al te ver weg zien anders zou je je goed kunnen vergissen.
een mooie goudplevier

Er is wel een groot verschil in hun gedrag op te merken. De goudplevieren die hier in de winter verblijven zoeken vooral elkaars gezelschap op en je ziet ze dan ook wel in enorme groepen bij elkaar door de lucht dansen of in groepen van wel duizend of meer vogels rustend in ondiep water of oeverzones. Een goed gebied om deze enorme groepen goed te bekijken is de Plan Tureluur bij Zierikzee.
een zilverplevier langs de oever

De zilver-plevier is qua gedrag een compleet andere vogel, een vrijwel solitair levende vogel die ook in de winter in ondiep water en oeverzones te zien is. Hij verblijft echter veel meer langs de kust dan hier in het binnenland. De goudplevieren daarentegen, kun je ook in grote aantallen in de Biesbosch tegenkomen.

Met name de Oude Dooijemanswaard en Hardenhoek zijn van die plevierrijke gebieden. Neemt niet weg dat je daar ook een verdwaalde zilverplevier tegen kunt komen maar die kans is wel klein.
twee goudplevieren
Dat de twee plevieren in verschillende habitats voorkomen heeft ook wel met het voedsel wat ze zoeken te maken. De goudplevier eet graag regen-wormen en kleine ongewervelde diertjes terwijl de zilverplevier een voorkeur heeft voor zeepieren en kleine zeediertjes zoals garnalen en wadslakjes.

Hun zomerkleed komt ook overeen, beide soorten krijgen een diepzwarte borst en buik en het bovendek kleurt dan respectievelijk goudkleurig en zilverkleurig. Dat zomerkleed krijgen wij maar heel even te zien want als ze in zomerkleed zijn, verkeren ze meestal in hun noordelijke broedgebied. Als ze na het broedseizoen maar hier komen zien we nog even dat prachtkleed wat dan langzaamaan naar hun winterkleed verkleurd. En dat winterkleed is hierboven op beide foto´s goed te zien.

Geen opmerkingen: