dinsdag 18 december 2018

Boterbuikjes.

grote zaagbek mannetje bij de Ventjagersplaten
Boterbuikje is een mooie bijnaam voor een hele mooie zaagbek. De grote zaagbek komt in de winter naar Nederland en is met wat moeite wel te vinden. Meestal op groot water, rivieren, de Biesbosch of de Ventjagersplaten. Daar zag ik afgelopen week vanuit de vogelkijkhut bij de Hellegatsdam een flinke groep grote zaagbekken. Niet veel verder naar het westen vind je de middelste zaagbekken maar die zijn toch wat minder mooi. Die geven de voorkeur aan zout water en de grote zaagbek moet daar juist niets van hebben. Die zit liever in zoet water.

De grote zaagbek jaagt met zijn dunne getande snavel onder water en vangt daar zijn prooien. Vooral visjes en ongewervelde diertjes. In tegenstelling tot veel watervogels die over het algemeen plantaardig voedsel eten.
vrouwtjes grote zaagbekken

De mannetjes zijn mooi gekleurd en getekend en de vrouwtjes zijn wat minder opvallend getekend en lijken zelfs wat op de vrouwtjes middelste zaagbekken. Het verschil zit 'm met name in de kleurovergang van bruin naar wit op de hals. Bij de middelste zaagbek is de kleurovergang geleidelijk en bij de grote zaagbek is de kleurafscheiding scherp afge-tekend. Verder lijken de vrouwtjes wel op elkaar.

Jaren geleden, tijdens een hele strenge winter, verbleef een koppel grote zaagbekken enkele dagen bij ons in de wijk. Ze foerageerden op een grote vijver bij ons om de hoek. Op veel plekken lagen toen de binnenwateren dicht, behalve bij ons in de wijk. De grote zaagbekken zijn ook in de Biesbosch te vinden maar ook daar alleen op het grotere water, de rivier of de wat verder achteraf gelegen open water zoals de Catharinaplaatjes halverwege de Deeneplaatweg.

De bijnaam boterbuikje kan ik niet goed plaatsen, de naam zou verwijzen naar de vogel in vogelvlucht waar de roomwitte buik opvallend zichtbaar zou zijn.

Wil je meer weten van de boterbuikjes, klik dan op de link
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/grote-zaagbek

Geen opmerkingen: