vrijdag 21 december 2018

Smelleken op bezoek.

polder De Kroon
Als je het over een niet alledaagse vogel hebt, dan komt het smelleken daar zeker voor in aanmerking. Toch zijn er elke winter altijd wel een paar te zien en in de Biesbosch, in polder De Kroon zag ik deze week een mannetje zitten. En dat is niet voor de eerste keer, afgelopen jaar zat ook juist in deze polder een mannetje smelleken op de grond. Op de grond, want daar zitten ze het liefst en jagen vaak laag boven de grond en verrassen zo opvliegende zangvogeltjes.
Met name de graspiepers en veldleeuweriken die er maar genoeg in de Biesbosch zitten, zijn regelmatig de sjaak. Het is ook een slim valkje die graag mee profiteert van de grote jongens die vaak alles de lucht injagen. De kiekendieven en zeearenden krijgen regelmatig alles de lucht in en daar eet het smelleken dan weer lekker van mee.

vrouwtje smelleken
Het is eigenlijk best vreemd dat dit kleine vogeltje, het kleinste valkje, graag op de grond zit, want dat is niet de beste uitkijkpost om een prooi te vinden. Als alles dan de lucht ingaat moet dit beestje ook omhoog en is dan ook kwetsbaar en een mogelijke prooi voor de grote jongens.

Deze polder heeft een zekere aantrekkings-kracht op roofvogels, zo zit er nu voor het tweede jaar een ruigpootbuizerd en zat dit voorjaar een slangenarend in het gebied. Er moeten massa's prooidieren zitten want naast deze bijzondere roofvogels, zitten er ook nog eens de "alledaagse" roofvogels zoals buizerd, havik, torenvalk en kiekendieven.

Wil je meer weten van kleinste valk, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/smelleken

Geen opmerkingen: