donderdag 27 december 2018

Asgrijze zwaantjes, wat een geluk.

Afgelopen maandag zat in de Gecombineerde Willemspolder, tussen een groep van 79 knobbelzwanen, slechts een gezinnetje kleine zwanen. Een koppel met maar liefst drie asgrijze jonge zwanen, dat weer wel. We weten van de knobbelzwanen dat de gezinnen ruim een jaar samenblijven maar dat is ook niet zo moeilijk want ze blijven een lange tijd in hetzelfde gebied. Kleine zwanen zijn het merendeel van hun leven op trek en verblijven maar een maand of drie in de broedgebieden in Siberië en zijn verder bezig met het heen en weer vliegen naar de overwintergebieden.

In velerlei opzicht is deze winter weer geheel anders dan de voorgaande jaren en winters. Jaren geleden zaten de grote groepen kleine zwanen 
541X
alweer ruim een maand in de Willemspolder maar dat is de laatste jaren compleet veranderd. Afgelopen winter maakte ik het ook al mee, het aantal kleine zwanen neemt namelijk erg snel af. Hier in de polder en ook elders in het land en dat komt enerzijds door de lage jongen opbrengst maar dat is een trager trendverloop en anderzijds door de klimaatverandering en dat lijkt een snellere verandering teweeg te brengen.

De laatste jaren was het aantal meegebrachte jongen in de winter erg laag. Het gaat dus niet goed met de soort. Maar wat we nu vooral zien is dat de kleine zwanen niet verder zuid- en westwaarts vliegen. Ze blijven hangen in Letland, Denemarken, Polen en noord Duitsland. Dat ik dat zeker weet, komt omdat ik in 2015, 2016 en 2017 veel halsbanden heb afgelezen. Door nu de levensloop van deze vogels weer eens te lichten, kan ik zien waar ze nu gezien en gemeld worden.

een deel van de levensloop van 209E wit

Neem nou 541X wit, voor het laatst gezien in januari 2017. Deze kleine zwaan doet mee aan een onderzoek naar de oostelijke trekroute dat door Didier Vangeluwe uit Brussel geleid wordt. Deze kleine zwaan is na zijn laatste bezoek aan de Willemspolder niet meer in Nederland gezien. De vogel zit nu in Veldres, Pampali in Letland en het ziet er naar uit dat hij daar voorlopig wel blijft hangen. Aan de oostelijke trekroute is hij dus nog niet begonnen.

Of wat dacht je van 209E, een vrouwtje voorzien van een GPS zender op zonnecellen. Zij is na een winter van 2016/2017 in Oosterhout ook niet meer terug geweest. Afgelopen winter is ze niet verder dan Flensburg in Duitsland gekomen en vandaag de dag, 24 december, zit ze in Nørre Bork, Denemarken.

Slechts 2 van de 24 halsbanden is deze winter verder doorgevlogen naar Nederland. 22 vogels komen na de winter van 2016/2017 niet verder meer dan Polen, Letland, Denemarken en Duitsland. En waarom zouden ze ook? De winters zijn minder streng, waarschijnlijk is er voedsel genoeg en hoeven ze minder vlieguren te maken. Ik ben blij voor deze  zwaantjes en hoop dat ook de jongen productie zich herstelt. Jammer voor ons, want ik denk dat deze prachtige vogels uiteindelijk uit ons winterlandschap verdwijnen.

Wil je meer weten van deze mooie zwaantjes, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/kleine-zwaan

Geen opmerkingen: