dinsdag 11 december 2018

Eerste sneeuw(gorzen).

opvliegende sneeuwgorzen in de Kwade Hoek
Ze zijn weer in het land, sneeuw- en ijsgorzen. En net als afgelopen winterseizoen in flinke aantallen. De voorgaande jaren was het niet zo dik bezaaid met deze wintergasten die een voorkeur hebben voor het kustgebied. Op de natte zilte slikken van de Kwade Hoek vinden ze de zaadjes van zeekraal wel heel erg lekker. Meerdere groepen van 30-40 sneeuwgorzen vliegen heen en weer over het gebied, vallen neer, foerageren wat en vliegen weer op. Dat gaat zo de hele tijd maar door en je moet goed opletten waar ze steeds heen vliegen.

Afgelopen winter werden we ook nog getrakteerd op strandleeuweriken en fraters die hetzelfde over-winteringsgebied uitgekozen hadden. Die 2 laatste vogels heb ik nog niet kunnen ontdekken in de twee keer dat ik de afgelopen week in het gebied was. Dat gaat als het wat kouder wordt, vast nog wel komen.

strandleeuwerik
Deze gorzen hebben ook nog gezelschap van onze rietgorzen, graspiepers en een flinke groep veldleeuweriken. De alarmroepjes klinken vrijwel constant als je door het gebied loopt. Pas op het allerlaatste moment vliegen de vogels op en laten zich dan goed horen. De alarmroepjes verschillen flink van klank en toon waardoor de verschillende vogels goed te herkennen zijn.

Waarom deze overwinteraars in zulke grote aantallen hier zijn neergestreken is mij niet helemaal duidelijk. Het kan te maken hebben met het voedselaanbod maar ook met het weer in de noordelijke streken.

Sneeuwgorzen en ijsgorzen worden de afgelopen weken ook gezien in de buurt van Terneuzen en zelf zagen we op Texel in de Slufter een groep van wel bijna honderd strandleeuweriken. Het lijken er bij elkaar dus meer te zijn dan in de afgelopen jaren.

En zoals ik hierboven al aangaf, zijn dat er dus ook aanzienlijk meer dan in de afgelopen jaren. Een sterk dalende trend tekende zich al jaren en jaren af. Begin deze eeuw is die daling ingezet en alleen het afgelopen jaar en dit jaar leeft het aantal weer op.

Wil je meer weten van winterse sneeuwgorzen, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/sneeuwgors

Geen opmerkingen: