zaterdag 23 maart 2019

De blauwborst is terug van weggeweest.

zingende blauwborst
Je kunt er de klok op gelijk zetten wanneer de diverse zangertjes weer in ons land arriveren. Elke vogel heeft zijn eigen "datum", de tjiftjaf begin maart, iets later de blauwborst en in de laatste week van maart de fitis en de rietzanger. Zo gaat dat nog een tijdje door en eind mei komen de laatste vogels zoals bosrietzanger en spotvogel terug.

Maar zoals gezegd, afgelopen week was het de beurt aan de blauwborst en ze zijn er dan ook ineens met flinke aantallen. Zouden die vogels als groep terugkeren of komen ze gewoon op eigen houtje maar wel gelijktijdig terug? Ik vraag mij weleens af hoe dat werkt, op welk moment besluiten ze om te gaan en hoe weten ze dat dan van elkaar wanneer dat tijdstip is? Ik neem aan dat ze niet eerst ergens verzamelen en vandaaruit vertrekken. Alhoewel er ook vogels zijn die als groep onderweg gaan. Dat heb ik wel eens gezien toen de gierzwaluwen als groep ons land binnenvlogen. Tienduizenden gierzwaluwen tegelijk kwamen langs de kustlijn aangevlogen, een imposant gezicht.
Zonzeelse polder bij het krieken van de dag
Zowel op dinsdag als afgelopen donderdag zaten de blauwborsten luidkeels te zingen in de Zonzeelse polder. Het bekende "vliegwieltje" klonk zelfs in de hele vroege ochtendschemer. Het leek zelfs wel even alsof de vogels blij waren dat ze het weer gered hadden en weer heelhuids in onze natte polder aangekomen waren. Het kan natuurlijk ook zijn dat ik zo blij was dat ik ze weer hoorde waardoor het maar leek dat de vogels blij waren.

In ieder geval, de broedterritoria waren weer ingenomen en dat lieten ze horen ook. Het fijne van de begin van het broedseizoen is, dat de verschillende soorten zangers op verschillende momenten in het voorjaar terugkeren. Dan kun je weer even wennen aan de geluiden en zo je kennis weer langzaam aan opbouwen. Het zou een stuk lastiger worden als alle vogels tegelijkertijd terugkwamen. Uit die wirwar van geluiden is het dan lastig de diverse soorten te ontdekken en nu bouw je die kennis weer geleidelijk aan op.

Wil je meer weten van deze vrolijke noot, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/blauwborst

Geen opmerkingen: