vrijdag 8 maart 2019

Kraanvogels trekken over.

2e kalenderjaar kraanvogel
Afgelopen week is de trek van de kraanvogels goed op gang gekomen, alhoewel de echt grote aantallen nog moeten komen. Niet dat we die grote groepen hier gaan zien maar we krijgen er altijd wel een paar van mee. Zo vloog afgelopen week een groep van 15 kraanvogels en wat kleinere aantallen en individuen over. Als de wind flink uit het oosten waait, kan het gebeuren dat over oost Nederland duizenden kraanvogels voorbij trekken, dat moet een fantastisch gezicht zijn.

Een van die kraanvogels van afgelopen week bleef zelfs een paar dagen bij de Stenen Muur, randje Biesbosch hangen, even aansterken van de lange vlucht en dan door naar de broed-gebieden in Denemarken, Duitsland en ScandinaviĆ«. Deze kraanvogel was een jong van afgelopen jaar en heeft nog niet veel haast om naar huis te gaan. Je kunt aan met name de koptekening goed zien dat dit nog geen volwassen kraanvogel is, de kenmerkende rode kruinstreep ontbreekt en bij deze vogel is de hele kop en een deel van de hals nog beigebruin in plaats van grijs en zwart.

 

Ik las in het blad van de Vogelbescherming dat de kraanvogels zich steeds vaker in Nederland vestigen en ook succesvol broeden, dus wie weet gaat dat ook nog een keer bij ons in de buurt gebeuren.

Het dichtst bij ons in de buurt waar kraanvogels broeden is in de Peel en hij wordt verwacht op de Strabrechtse heide, de Kampina en in de Maasduinen. Wie had dat gedacht dat op amper een uurtje rijden broedende kraanvogels te zien zijn. Men schat in dat in Nederland ruimte genoeg is voor 100 tot 200 paar broedende kraanvogels.

Wil je meer weten van deze tropisch aandoende verrassing, klik dan op de link; https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/kraanvogel

Geen opmerkingen: