dinsdag 19 maart 2019

Waterpiepers.

de Noordwaard loopt langzaam vol.
De afgelopen week is er veel regenwater gevallen, het water in de sloten staat tot aan de rand en in de Biesbosch loopt de boel ook onder. Veel Maaswater loopt de Noordwaard in en zorgt ervoor dat sommige delen onbereikbaar worden. Ik kan veel nadelen van al die regen bedenken maar het is soms wel handig als je vogels wil kijken in de Biesbosch. Met name de zangertjes hebben steeds minder vierkante meters tot hun beschikking en daardoor zie je weer makkelijk op de spaarzame droge plekjes.

Op de weggetjes, die nog maar net boven het water uitsteken, verzamelen de witte kwikstaarten, graspiepers en waterpiepers zich.

waterpieper op de rietresten aan de rand van de weg
En met name die laatste vogels, de water-piepers zitten er in flinke aantallen en ze doen hun naam met al dat water, eer aan. Nog nooit zag ik zoveel waterpiepers bij elkaar zitten. Op sommige plekken vlogen groepjes van 10 tot 15 waterpiepers op en dat zou bij laag water nooit zo duidelijk te zien zijn geweest. Dan zitten ze toch meer verspreid in de velden en oevertjes van plassen en slootjes. De water-pieper is ook een echte wintergast die vanuit de bergen naar de lage delen van Europa trekt en ook deze vogels maken de komende weken aanstalten om terug te gaan naar "huis".

De waterpieper is op zich goed te herkennen als hij maar niet te ver weg zit en niet steeds opvliegt. De lange oogstreep, donkere poten en meer egale bruine rug, maakt het verschil met bijvoorbeeld de graspieper. Hij lijkt wel wat op de oeverpieper maar die zit hier niet, die moet je toch meer aan de kust bij zout water zoeken.

Wil je meer weten van deze kleine wintergast, dan moet je even op de link klikken;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/waterpieper

Geen opmerkingen: