dinsdag 2 april 2019

Kauwenflat.

her en der hangen de kauwen
aan de flat
Afgelopen jaar had ik ze al eens gezien, de kauwen die in een oude dode populier hun nestplaats hadden gekozen. Ik noemde het toen een kauwenflat omdat in de vele spechtengaten, kauwen hun broedplekje hadden gemaakt. Kauwen zijn echte holenbroeders en zijn daarbij ook nog een kolonievogels(in los verband) dus wat komt het dan mooi uit als in een boom meerdere nestgaten bij elkaar zitten. Ik ken ze van vroeger toen ze vooral in de schoorstenen hun nesten maakten. Dat was in die tijd een stuk makkelijker dan tegenwoordig. Nu zie je op elk dak een PVC pijpje met een hoedje staan en daar is voor een kauw niets aan.

De dode populier langs de geluidswal van de A27 was een paar weken geleden nog een stuk hoger maar de storm heeft de top eruit gebroken. Mogelijk zijn met die top ook een paar nesten naar beneden gestort en gelukkig zijn er genoeg nesten overgebleven om de hele groep te huisvesten.

nest in aanbouw
Deze groep kauwen zoekt onze nabijheid op en is dan ook dagelijks in de wijk te zien en bij ons komen ze ook gewoon in de tuin om van de pindakaas pot te snoepen. Waren ze in het begin nog een beetje schuw en durfden ze amper de tuin in te komen, zo "thuis" zijn ze nu. Soms met wel vijf kauwen in de tuin fladderen ze voor de pindakaas pot en snoepen ze om de beurt van het lekkers.

Hemelsbreed is het amper een kilometer vliegen naar de kauwenflat. Ze zoeken onze nabijheid natuurlijk op omdat het dan makkelijk foerageren is, er is altijd wel iets eetbaars te vinden. Ik denk dat als de jongen in het nest liggen, er wel overgeschakeld wordt op een ander dieet. Ik vermoed dat vers vlees van insecten of ander zacht voedsel gevoerd wordt.

Wil je meer weten van deze flatbewoners, klik dan op de link; https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/kauw

Geen opmerkingen: