dinsdag 23 april 2019

Kolonie controle.

4 van de 9 bewoonde nesten
De eerste roeken nestetelling is alweer een paar weken geleden afgerond en deze week loop ik alle kolonies weer een keer na. Even kijken of er nog iets veranderd is in de aantallen per kolonie en zijn alle nesten wel bewoond?

De kolonie in de Oranjepolder is maar 9 nesten groot en dat stelt eigenlijk niets voor maar de roeken blijven hier elk jaar trouw hun nesten bouwen. Soms aan de Otterweg, dan weer aan de Vissersweg en dit jaar voor een keer aan de Domeinweg. Ik ken geen kolonie die zo beweeglijk is als deze kolonie. Toen ik eergisteren onder de kolonie stond hoorde ik de jonge roeken om eten bedelen. Dat is een goed teken want dat zijn dus succesvolle legsels geworden. Nu nog probleemloos opgroeien en vliegvlug worden. Dat is wel de meest moeilijke periode voor deze vogel.

Roeken zijn echte insecten eters en dat zou je niet verwachten. Ik dacht ook altijd dat roeken net als kraaien wel een eitje of jong kievitje lusten maar dat is niet zo. Daarnaast eten ze zaaigoed  en dat komt ze soms duur te staan.

Vanwege dat dieet durft een kievit en ook een scholekster dus vlak bij een roekenkolonie een nest met eieren in de akker te leggen. Die roeken zijn dus geen gevaar want die hebben het meer voorzien op engerlingen en emelten en zaden. Van die insecteneters moet een boer toch blij van worden maar nee hoor, die proberen de roeken met alle geweld te verjagen. Je ziet her en der nog wel eens wat dooie vogels aan een stok hangen om de vogels te verjagen maar dat heeft geen nut, de vogels zijn hier binnen een paar dagen aan gewend en gaan dan weer gewoon hun gang. Nee boeren zouden blij moeten zijn met deze natuurlijke verdelgers van "ongedierte" ook al kost het ze wat zaadjes, want ze eten echt akkers kaal.

Wil je meer weten van deze deftige zwarte vogel met zijn strenge grijze snuit, klik dan op de link
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/roek

Geen opmerkingen: