dinsdag 16 april 2019

Jong vogelgeluk vieren.

dat moet gevierd worden!
Na al het negatieve nieuws van afgelopen week, was ik wel toe aan iets positiefs. Dat positiefs is tweeledig, in de eerste plaat is dit het 400-ste blog en in de tweede plaats genoot ik vanmiddag onder een heerlijk voorjaarszonnetje van het uitkomen van de kievitseitjes, die we een paar weken geleden in de Gecombineerde Willemspolder beschermd hadden.

Afgelopen week is een nieuwe pachter in de Noordwaard, polder De Kroon aan de slag gegaan met het terrein gebruiksklaar te maken. Wat hij daar precies gaat doen is niet helemaal duidelijk maar hij heeft in ieder geval niets met vogels.

2 jonge kieviten en het ei in het midden gaat al open
Afgelopen jaar hebben we daar veel tijd gestoken in het inventariseren van de weidevogels met als doel om het gebied tot beschermd weidevogelgebied te laten verklaren. Dat is door deze pachter, een boer uit Angerlo(GLD) in een klap teniet gedaan. De nesten zijn vernield en het terrein staat vol met stokken en linten om vogels te verjagen. Waar zit je verstand dan, in deze tijd waar de dramatische achteruitgang van weidevogels pijnlijk duidelijk wordt.

Gelukkig is er ook goed vogelnieuws en wel door het uitkomen van de eerste kievitseieren in de Gecombineerde Willemspolder waar ons beschermingswerk niet voor niets is geweest. Verschillende nesten zijn al uitgekomen en heel wat nesten, die we in mandjes hadden geplaatst, zijn aan het uitkomen. Kleine kievitjes rennen door de akker of blijven plat in het mandje liggen. Van ons hebben ze niets te vrezen, fotootje maken en wegwezen.
scholekster nest
Met het uitkomen van de kievitseieren, vinden we ook de eerste nesten van de scholekster. Die zijn altijd wat later en zijn ook wat nonchalanter met de bouw van het nest. Niet meer dan een klein kuiltje met amper wat strootjes als bekleding en dat is het dan.

Maar het volstaat, de eieren komen ook uit als ze niet geroofd worden door vossen, meeuwen en kraaien. De eieren zijn beige tot bijna wit met zwarte stippels gekleurd en daarmee veel lichter van kleur en van afstand al zichtbaar in het veld.

Tot nu toe hebben we bijna 40 nesten beschermd en ook tot nu toe nog geen nesten verloren aan predatie. Minder nesten dan voor-gaande jaren maar met een veel hoger percentage uitgevlogen jonge vogels.

Wil je meer weten van de weidevogels, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/red-de-boerenlandvogels


Geen opmerkingen: