dinsdag 9 april 2019

Fitis of tjiftjaf?

een zwijgende tjiftjaf
Het is dat ze zaten te zingen anders had ik het nog niet zo zeker geweten. De fitis en tjiftjaf lijken ook zo ongelofelijk veel op elkaar en ze blijven meestal niet lang genoeg zitten om de minieme details te ontdekken. De tjiftjaf heeft zwarte pootjes en de fitis niet, de fitis heeft een lang doorlopende oogstreep en de tjiftjaf niet. Vrij duidelijk als je de tijd krijgt om ze lang genoeg te bekijken.

Gelukkig laten ze zich in dit deel van het jaar continu horen. De verwarring is pas van deze week want de fitis is net terug, meestal een week of twee later dan de tjiftjaf. Vorige week zag ik een fitis zitten in de Overdiepse polder en was er toch redelijk zeker van, maar thuis gekomen de foto uitvergroot, sloeg de twijfel toe. Dit beestje zong niet en zat redelijk ver weg en dan heb je het getwijfel bij de hand.


een zwijgende fitis
De komende paar maanden is het makkelijk want de liedjes zijn zo verschillend, de tjiftjaf zingt zijn eigen naam, ook wel een onomatopee genoemd. Net zoiets als een koekoek die zijn eigen naam ook zingt of roept.

De fitis heeft een heel ander deuntje en begint enthousiast en sterft dan langzaam uit. Net alsof het vogeltje zonder lucht komt te zitten. Allebei makkelijke deuntjes maar o wee als ze niet zingen en zomaar wat zitten te zitten of door het struikgewas heen en weer hippen.

De twee komen ook nog eens in dezelfde biotoop voor, dus de kans dat ze elkaars pad kruisen is groot.

Wil je meer weten van deze halfbroers, klik dan op de link; https://vogelwacht-utrecht.nl/wp-content/uploads/2014/04/11-Determinatie-fitis-tjiftjaf-KB2-pag26tm27.pdf

Geen opmerkingen: