|
eerste winter pontische meeuw |
Het wordt steeds leuker om naar meeuwen te kijken. Hoe dat komt? Door, zoals ze weleens zeggen, veel "vlieguren" te maken en door behoorlijk wat extra tijd in het observeren van een meeuw te steken. Soms is wat hulp makkelijk en echt meeuwen leren kennen doe je toch in het veld met een goede vogelgids in de hand of aan de hand van een echte meeuwenkenner. Niet letterlijk natuurlijk, maar in het bijzijn van een echte meeuwenkenner.
De Nieuwe meeuwengids van Nederland is een mooie aanvulling om de laatste twijfels weg te nemen. De lijst met voor mij "bekende" meeuwen wordt zo langzaam aan wat langer.
|
adulte zilvermeeuw(een makkie) |
De tweede-, derde- en vierdejaars kleden van de grote meeuwen zijn het moeilijkst. Adulte vogels zijn nog wel te determineren, maar ook dan moet je goed opletten. De kleine meeuwen zoals kokmeeuw en dwergmeeuw maar ook de drieteenmeeuw kennen maar twee kleden, juveniel en adultkleed. Die worden zeg maar in twee jaar tijd volwassen. Zoals gezegd ligt dat bij de "grote" meeuwen wel anders. Daar verschilt het ook weer per soort of ze er drie of vier jaar over doen om volwassen te worden.
Onderling kan het per soort, per kalenderjaar ook weer uitmaken en lijkt een derdejaars zilvermeeuw weer erg op een tweedejaars pontische meeuw om maar eens wat te noemen. Het komt er dan op aan in welk stadium het verenkleed verkeerd maar je hebt dan de tertials nodig om zeker te zijn met welke meeuw je van doen hebt. Dat zijn er bij elke vogel altijd vijf. Ook lastig om die in het veld goed te kunnen bekijken. Of het model van de meeuw biedt uitkomst, hoog op de poten een langgerekt lichaam, lange snavel met amper een gonyshoek, allemaal kenmerken van een pont en niet terug te vinden bij een zilvermeeuw.
Wil je meer weten van meeuwen, kijk dan eens in De Nederlandse Meeuwengids.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten