zondag 14 april 2019

Zomertaling, een bosvogel?

de mannen zwemmen even door
Zomertalingen zijn echte zomervogels en daarnaast ook nog eens boerenlandvogels. Samen met de slobeend is het een echte boerenlandvogel te noemen. Dat ze ook wel eens iets nieuws proberen, zoals een bezoekje aan de Boswachterij Dorst is voor mij nieuw. 

De twee koppels zomertalingen zwommen op de voormalige roeivijver van natuurbad Surae, middenin de Boswachterij Dorst. Dan sta je toch even raar te kijken. Niet dat het gek is dat op de oude leemputten eenden rondzwemmen want die zitten er maar genoeg. Langzaam maar zeker wordt het lijstje met eenden soorten steeds langer, want naast de zomertaling, zwom hier afgelopen winter ook de wintertaling, smient, krakeend, tafeleend, kuifeend en wilde eend rond. Afgelopen week werden er zelfs pijlstaarten gezien. Al die eenden verwacht je eerder in open gebieden zoals de Noordwaard, Zonzeel, Plan Tureluur of elders in uitgestrekte polders met veel brede sloten.

de twee koppels samen
Ik denk dat de zomertaling op zijn weg terug naar de broedgebieden een tussenstop maakt om te rusten en wat te eten. De dagen erna werden ze niet meer gemeld, dus die zijn waarschijnlijk weer verdergegaan. Het is wel opgevallen dat dit jaar overal en nergens zomertalingen gezien worden, het lijken er meer te zijn dan andere jaren. Alhoewel we in het vroege voorjaar van 2016 in de Noordwaard een groep van bijna twintig zomertalingen zagen. Voor mij de grootste groep zomertalingen tot nog toe.

De komende maanden, als de zomertalingen broeden, wordt het weer wat moeilijker om ze te zien. Ze weten zich prima te verbergen en pas in het najaar zie je ze weer vrij rondzwemmen. Het zijn echt heel andere eenden dan bijvoorbeeld de wilde eend die helemaal niet wild is maar de meest tamme eend die we hier zien.

Wil je meer weten van deze prachtige designeend, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/zomertaling

Geen opmerkingen: