boomleeuwerik in het ochtendzonnetje |
Net als de veldleeuweriken zitten ze in de korte begroeiing van open vlaktes. Het korte gras zorgt voor voldoende beschutting. En op de open vlakte in de Boswachterij zitten ze graag, goed verborgen op de grond. Om ze te zien is het, 't makkelijkst om dwars door de vlakte te lopen.
Net als patrijzen wachten ze tot op het aller-laatste moment om op te vliegen en na een korte vlucht vallen ze weer op de grond om vrijwel direct in de omgeving op te gaan. Wat dat betreft lijken de twee soorten leeuweriken wel op elkaar. De veldleeuwerik zit ook altijd verborgen op de grond en is daar heel moeilijk te ontdekken
boomleeuweriken paradijs |
te zien. Maar als die andere, de veldleeuwerik eenmaal in de lucht zit, kun je genieten van zijn prachtige zang en spectaculaire balts-vlucht. In deze tijd van het jaar verzamelen de boomleeuweriken zich in kleine groepjes en ik vermoed dat ze eerdaags zuidwaarts zullen vertrekken. Hoewel er ook zijn die gewoon hier blijven maar die heb ik hier in de winter nog niet eerder gezien. De komende tijd maar eens beter opletten.
goed gecamoufleerde boomleeuw |
In tegenstelling tot heel veel vogelsoorten gaat het juist met de boomleeuwerik erg goed. Na een flinke dip in de jaren negentig, groeit het aantal vogels gestaag en men weet eigenlijk niet goed waarom dat is omdat het broedgebied voor deze soort niet groter is geworden. Ik zou zeggen, laat maar groeien die aantallen want het is een heerlijke bosvogel ook al is hij niet zo makkelijk te zien.
Wil je meer weten van deze typische vogel van de open vlaktes, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/boomleeuwerik
Geen opmerkingen:
Een reactie posten