vrijdag 6 september 2019

Zeearenden beloeren.

route info van 2 zeearenden 
De techniek staat voor niets. De eerste Nederlandse jonge zeearenden zijn voorzien van een GPS zender en kunnen we nu zomaar de dagelijkse gang van zaken van deze vogels volgen. De zeearenden met GPS zender zijn,  als we naar het kaartje kijken, erg honkvast en zijn tot een week of wat de rivier naar de Brabantse Biesbosch nog niet overgestoken. Een zeearend, een vrouwtje, uit de Dordrechtse Biesbosch(gele lijn) en een mannetje geboren op de Hellegatsplaten(rode lijn), zijn via de website van de Zeearenden-werkgroep van minuut tot minuut te volgen.

Regelmatig vliegen zeearenden ook in de Brabantse Biesbosch rond en enkele weken geleden zelfs boven ons huis in Oosterhout. Maar wat ze verder allemaal uitspoken en waar ze bijvoorbeeld in de winter blijven is tot nu toe steeds gissen geweest.

overwinterende zeearend
in de winter van 2018/2019
In de winter zitten vaak meerdere zeearenden in de Biesbosch en die komen vrijwel allemaal uit Duitsland. Waar die van ons dan blijven is mij onduidelijk en misschien blijven ze wel hier en dat weten we vanaf nu dus wel, tenminste als ze gezenderd zijn.

De enorme zeearend die over ons huis vloog, langzaam op de thermiek cirkelend, koerste naar het zuiden. Ik kon zien dat het een zogenaamde adulte vogel was. De witte staart was goed te zien maar dat geeft niet meer aan dan dat de vogel ouder is dan vier jaar. Of de vogel ook al een partner heeft en volwassen is, is onduidelijk. Het kan zelfs tot het zevende levensjaar duren voordat de vogel voor nageslacht zorgt en eigenlijk kun je dan pas zeggen dat het een adulte vogel is.

Wil je meer weten van deze imposante luchtschepen, klik dan op de link
https://portal.werkgroepzeearend.nl/



1 opmerking:

Airfryer zei

Mooi bericht en dank voor de info.