dinsdag 24 september 2019

Ruiende cetti's zanger.

op de achtergrond het cetti's zanger territorium
Tsja, wanneer heb je met een doortrekker te maken en wanneer heb je te maken met een vogel die na de ruiperiode voor het eerst weer voorzichtig begint te zingen. Dat is nog eens lastig vast te stellen en heel soms, in een enkel gevalletje, zou je dan naar alle waarschijnlijk-
heid vast kunnen stellen dat het om een ruiend exemplaar gaat.

En zo denk ik dat ik in de Oranjepolder te maken heb met een ruiende cetti's zanger en geen doortrekker of een of andere willekeurige voorbijganger. Het zit namelijk zo dat ik elke dag een rondje door de polder loop en begin dit jaar voor het eerst een cetti's zanger langs het Kromgat ontdekte, een kronkelende waterloop van Oosterhout naar Raamsdonksveer met een dichte oeverbegroeiing.

Op 24 maart van dit jaar begon de reeks waar-nemingen van de zingende cetti's zanger langs Het Kromgat, vrijwel dagelijks klonk de explosieve zang van deze stiekemerd. In een strook struiken langs het water van ruimgenomen, een metertje of honderd lang. Een kleine vijftig waarnemingen verder verstomde het geluid eind juli en bleef het wekenlang doodstil. Ik vroeg mij af of de vogel weggetrokken was of mogelijk uit lijfsbehoud zijn snaveltje dicht hield want het was immers ruitijd.

Voor de meeste vogels geldt dat in deze periode tijdens de rui de vogel extra kwetsbaar is en beter niet te uitbundig moet zijn. Pas als de veren weer in perfecte staat zijn en je snel, als dat nodig is, kunt vluchten, kun je je weer laten horen en dat was afgelopen maandag weer het geval. De krachtige roep van de cetti's zanger klinkt nu weer dagelijks in dezelfde struiken als voorheen. Hij is de rui dus goed doorgekomen en kan weer laten horen dat hij zijn territorium de komende tijd weer beheer(s)t.
cetti's zanger

Omdat dit zo'n andere vogel is dan bijvoorbeeld een roodborst, waar er veel meer van zijn, is de kans erg groot dat het hier steeds om dezelfde vogel gaat. Ik durf dan wel te zeggen dat de ruiperiode van deze ene vogel ongeveer vijftig dagen heeft geduurd. Niet eerder heb ik de ruiduur zo nauwkeurig vast kunnen stellen. Dat is dan weer het voordeel van een niet alledaagse vogel zoals de cetti's zanger en elke dag hetzelfde stuk door de polder wandelen.

Wil je meer weten van deze struikbewoner, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/cetti-s-zanger

Geen opmerkingen: