dinsdag 3 september 2019

Slaapplaats kleine zilvers.

slaapplaats langs de Bandijk
Voor zolang het duurt hebben de kleine zilverreigers een slaapplaats langs de Bandijk bij Werkendam uitgekozen. Vlak langs de weg tussen de rivier de Merwede en de Muggen- waard zitten tegen de avond ongeveer dertig kleine zilverreigers in de dode bomen bij elkaar en brengen er de nacht door.

Een gekke plek als je kijkt hoe druk het daar ook 's-avonds is. Het verkeer raast met hoge snelheid van en naar de veerboot bij de Kop van 't Land. De vogels trekken zich er niet veel van aan en zitten in het avondzonnetje wat te poetsen en vallen tegen de schemer in slaap. Hoe lang dat dit ritueel zich zal herhalen weet
Net aan de andere kant van de weg, bij de Muggenwaard
ik niet. De vogels zullen over enige tijd wel verkassen. Meestal schuiven ze, naarmate de wintermaanden naderen, op naar het westen en zijn dan vooral langs de kust te vinden. Wordt het echt koud dan verkassen ze naar het warme Afrika. Maar zoals gezegd, ze zitten nu in behoorlijke aantallen bij ons in de Biesbosch.

Het is zelfs zo dat er momenteel meer zitten dan de grote zilverreigers, Die kun je in een flinke winter juist in de Biesbosch verwachten. Een aantal jaren geleden zaten in een strenge winter ruim 800 grote zilverreigers bij de voormalige fietsbrug, vlakbij de Petrusplaat.

Wat ik niet wist is dat er maar een heel klein aantal kleine zilverreigers in Nederland broedt. Het zijn er maar een stuk of 75 die in De Oostvaardersplassen, de Wadden en Delta broeden. Weer wat geleerd. En net als de grote zilverreiger broeden ze dus niet in een van de mooiste natuurgebieden van Nederland, de Biesbosch? Maar dat is volgens mij een kwestie van tijd. De eerste broedende grote zilverreiger wordt alweer enkele jaren verwacht en wie weet heeft ie dat al een keer stiekem gedaan.


Wil je meer weten van de kleine zilver met zijn gele tenen, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/kleine-zilverreiger