dinsdag 17 september 2019

Heel even volop paapjes.

het lijkt wel een spiegelbeeld
De afgelopen weken ben ik vooral bezig met het afscheid nemen en uitzwaaien van de zomer-gasten. En tijdens dat uitzwaaien in de mooiste natuurgebieden hier in de buurt zie ik gelukkig ook weer vogels in onze gebieden arriveren. Zij vullen de komende maand(en) de gaten van de vertrokken zomergasten weer in. Wisseling van de wacht zogezegd.

Paapjes broeden niet in deze omgeving, het dichtstbij is Drenthe en dan nog verder noordelijk. Ooit hebben ze ook in Brabant gebroed maar dat is alweer lang geleden. Ook deze beestjes zijn dus op trek en zijn nu hier geland, en niet zomaar een paar, nee in de Zonzeelse polder zag ik er zeker acht in een weiland zitten.

Laag bij de grond op een takje wat net wat boven de rest uitsteekt, een prima uitkijkpost en voor mij een mooi zicht op het vogeltje. Met het zachte strijklicht van de ochtendzon zagen ze er mooi warm geel/bruin uit. Wel wat beweeglijk en ook elkaar achternazittend, verplaatsen ze zich door het veld.
paapje vanaf een rietstengel op de uitkijk

Ik denk dat in dit groepje paapjes ook wat jonge vogels zaten, die waren niet uitgesproken uitge-kleurd en getekend en kwamen wat vlak gekleurd over en dat zou dan duiden op jonge vogels. Er zat in ieder geval geen mooi getekend mannetje tussen want ik zag geen enkel paapje met het kenmerkende boevenmaskertje. Wel hadden ze allemaal, zonder uitzondering een lage en licht gekleurde oogstreep en daarmee onderscheiden ze zich van bijvoorbeeld vrouwtjes of jonge roodborsttapuiten. Die kom je in het zelfde gebied tegen en zitten ook op lage struikjes of takjes die ze graag als uitkijkpost gebruiken.

De paapjes zijn op trek naar het zuiden van de Sahara en dat is vanuit de Zonzeelse nog eindje fladderen. De Sahara steken ze in een keer over en dat is een prestatie van formaat want je hebt het over een vogeltje van een gram of 15-16.

Wil je meer weten van deze kleine en o zo schaarse broedvogel, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/paapje

Geen opmerkingen: