dinsdag 10 september 2019

Voorbij trekkende purperreigers.

Purperreiger in de Zouwe Boezem bij Lexmond
De reigertrek van de purperreigers kende afgelopen week een piek. Met name op donderdagavond vlogen veel purperreigers naar het zuiden. Best gek, want het was qua weer niet echt een ideale avond. Er stond een redelijk harde westenwind en de temperatuur lag onder normaal voor de tijd van het jaar. En juist op deze avond besloten ze om massaal op pad te gaan. Een weekje eerder, met een lekker briesje uit het noorden(wind in 't hol) en een graadje of 22, lieten ze deze kans voorbij gaan.

Maar ja, deze vogels hebben geen Buienradar-app en vertrekken op gevoel. Hoe ze elkaar informeren om juist met z'n allen deze donderdagavond te gaan, is voor mij weer een groot vraagteken. Gedurende de avond, tot aan de schemer toe, vlogen groepjes hoog over. In een rommelige formatie, wisselende kopposities en af en toe op thermiek een cirkeltje omhoog zag ik twee groepjes, een van twaalf stuks en een groepje van achttien stuks vertrekken.

Op reis naar betere oorden
Het voelde een beetje als uitzwaaien, toen ik op zolder, naar het westen kijkend, de vogels van rechts naar links voorbij zag komen. Dat gaat weer een hele tijd duren voordat ze weer van links naar rechts voorbij komen. Van de trekvogels is de purperreiger een maandje of zes bij ons en de andere helft van de tijd zitten ze in de Afrikaanse zon. Het is mij dit jaar gelukt om ze zes maanden achter elkaar te zien, van april(telpost Breskens) tot afgelopen donderdag(thuis op zolder). Het wachten van donderdagavond was het meer dan waard want ik stond er toch al een uurtje of wat.

Wil je meer weten van deze schaarse reiger, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/purperreiger