vrijdag 13 september 2019

Ook de laatste is vertrokken.

boerenzwaluwen, klaar voor vertrek
De meeste gierzwaluwen zijn rond 1 augustus vertrokken naar hun overwintergebied in Afrika. De dagen daarna werden nog wel wat giertjes gezien maar per dag liep dat aantal terug. Nu, ruim een maand later, is Nederland weer gierzwaluwvrij. Tenminste, bijna want er zat tot afgelopen vrijdag in een nestkast in Raamsdonksveer nog 1 gierzwaluw. Een gezond beestje, volgroeid en klaar voor de tocht. Dit nakomertje heeft dus een maand achterstand op de rest en het zal mij benieuwen of het goed komt.

jonge huiszwaluwen
Na de gierzwaluwen zijn de oeverzwaluwen en vervolgens de huiszwaluwen aan de beurt. De boerenzwaluwen gaan als laatste en zijn overigens ook weer als eerste terug. deze zwaluwen blijven het langst in Nederland en de gierzwaluw het kortst. Trouwens, de gierzwaluwen die nu nog gezien worden zijn vermoedelijk Scandinavische vogels, die moeten een langere weg afleggen en passeren nu ons land.

En na die late gierzwaluw zag ik afgelopen zondag in Lage Zwaluwe nog een paar jonge huiszwaluwen in de nesten onder een dakbalk zitten. De kleine kopjes staken nieuwsgierig naar buiten en zo te zien zijn ze ver klaar en kunnen ze binnenkort ook op pad. En zo vertrekken de zwaluwen en komen er weer andere wintergasten voor in de plaats,

Toch jammer en echt een gemis als je ze zo lang niet meer ziet.
Wil je meer weten ven de gierzwaluwen, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/gierzwaluw

Geen opmerkingen: