woensdag 20 november 2019

piepers kiezen.

graspieper
Piepers en nog een piepers, je ziet ze overal in alle uitvoeringen. Zeker in het najaar is het een komen en gaan van de verschillende pieper soorten, boompiepers gaan, waterpiepers komen. Er is een korte periode dat ze er bijna allemaal zijn. De moeilijkste en zeldzaamste piepers, de roodkeelpieper, de duinpieper en de grote pieper worden amper gezien maar dat is ook niet zo gek want je gaat al snel uit van het gangbare. "Het zal wel een ....... pieper zijn", maar dat is dan te snel geconcludeerd.

waterpieper
Zo zagen we een paar weken geleden ook piepers opvliegen in de randen van de diep uitgesleten geultjes van de Slufter op Texel. Als je niet kritisch bent en uitgaat van het `gangbare`, denk je voor het gemak dat het graspiepers zijn. Maar als je ze dan even goed kunt bekijken zie je dat de rugtekening amper aanwezig is en kom je al snel bij de water-pieper en als je dan nog wat langer kijkt zie je dat er ook nog oeverpiepers tussen zitten, die missen dan de witte buitenste staartpennen weer. Het blijft opletten!

Met name in deze tijd hebben in de Biesbosch bijna alle graspiepers plaatsgemaakt voor de waterpiepers. Of het is toeval geweest maar de afgelopen keren heb ik met name waterpiepers gezien. Ze komen hier in de winter naartoe omdat in hun broedgebied, de bergen, vaak sneeuw ligt en het moeilijk is om aan voedsel te komen.

graspieper
Ze broeden zelfs boven de boomgrens en dat is in deze periode een plek waar je als vogel zeker niet wilt zijn. Bij ons, met ons zeeklimaat hebben veel mildere winters en er is altijd wel wat eetbaar te vinden. De slikrandjes van de kreken in de Noordwaard voorzien daar prima in.

Wil je meer weten van deze pieper, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/waterpieper

Geen opmerkingen: