donderdag 14 november 2019

Schooisoort of goed aangepast?

honger overwint alle angsten
Vogels kunnen zich prima aanpassen aan de omstandig-heden maar dat gaat niet vanzelf. Bijvoorbeeld de schol-eksters, van oorsprong kustvogels die met laag water van pieren, garnaaltjes en schelpdiertjes leven, komen nu door voedselgebrek in het binnenland voor. Steeds minder voedsel is voor de vogels beschikbaar, de Wadden worden overbevist waardoor steeds minder schelpdiertjes en garnaaltjes beschikbaar zijn. Ze broeden tegenwoordig in het binnenland op daken van bedrijven, broeden ook in de weides en brengen alleen de winter nog door aan de kust. Een mooi voorbeeld van het aanpassingsvermogen van deze vogels maar dat is niet genoeg, de soort gaat hard achteruit.

Nog zo'n slimmerik die zich prima aangepast heeft, is de zilvermeeuw. Ook deze vogels passen zich aan aan de omstandigheden. Zij zoeken de nabijheid van mensen op en schuimen de vuilnisbelten af maar dat is in deze tijd van recyclen een aflopende zaak. Vuilnisbelten worden steeds vaker overdekt en wordt het afval verregaand gescheiden en
na recycling blijft er bar weinig over. Ze schakelen daarom over op etensrestjes van mensen in de stad. Een patatkraam is dan een prima alternatief of zoals de vogel op de foto hierboven op de parkeerplaats bij de haven van Den Helder een stukje brood krijgt. Niks geen angsten, ze pakken het hapje bedachtzaam aan en hebben in de gaten dat er van een uitgestoken hand geen gevaar uitgaat.

Schooien kunnen ze als de beste, ze kijken je op een meter afstand aan en dan weet je genoeg. Ik heb wel eens gehoord dat als hier de toeristen in de winter wegblijven en er niet meer gevoerd wordt, veel jonge meeuwen sterven van de honger. Deze vogels hebben in het voorjaar en zomer alleen maar geleerd om te schooien en weten niet hoe ze zelf voedsel moeten zoeken. Als dat waar is, zou dat toch jammer zijn, want wat kunnen die vogels er nou aan doen als het voedsel toegeworpen wordt?

Deze zilvermeeuw is alweer wat ouder en heeft aan zijn verenkleed te zien al een paar winters overleefd, dus deze meeuw geef ik met een gerust hart een stukje brood. Deze gaat het wel redden. Ik ben erg benieuwd of die jonge bruine meeuwen wat verderop het ook gaan redden.

Wil je meer weten van de zilvermeeuw, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/zilvermeeuw






Geen opmerkingen: