vrijdag 22 november 2019

Het ziet er zwart van.

 
mei 2019, hier in de wijk, kom niet in de buurt!
In elk watertje, kanaal, vijver, brede sloot of rivier zitten wel meerkoeten. Zo ook bij ons in de vijver om de hoek en er zitten er genoeg in het Kromgat in de Oranjepolder. Ik hoor ze vaker eerder dan dat ik ze zie. Niet dat ze dan gezellig zitten te zingen ofzo, het zijn dan meestal de korte harde kreten die ze slaken. En meestal is dat omdat ze ruzie met de buren hebben. 

Ze zijn erg territoriaal ingesteld en dulden geen soortgenoten in hun gebiedje. In het voorjaar gaat die territoriumdrift nog een stapje verder en vechten ze soms met elkaar tot een van de twee zwaar gewond is of zelfs doodgaat. Ik zie ze in het voorjaar wel eens op een poot op de oever strompelen, dat is er dan een die heeft dan net een flink pak slaag gekregen.

zonder strijdbijl op pad.
Maar in deze tijd van het jaar wordt de strijd-bijl tijdelijk begraven, ze vergeten niet waar die ligt want in maart hebben ze die weer nodig om de buurman eens flink aan te pakken. In de tussenliggende tijd zoeken ze elkaar op en dat zijn er dan niet zomaar een paar soortgenoten om de winter gezellig mee door te komen, nee, dat zijn er dan vele honderden en honderden.

Vreedzaam, schouder aan schouder, bijna hand in hand, dobberen ze dicht op elkaar op het grote water, alsof er niets aan de hand is. Haast niet voor te stellen dat ze elkaar in het voorjaar wel kunnen vermoorden.

Het ziet er zwart van
De meerkoeten zoeken elkaar op op groot water en dat heb je hier niet direct in de buurt, daar moet je voor naar de spaarbekkens in de Biesboch, het Hollands Diep of zoals gisterenmorgen, naar de Krammer en Volkerak. Grote zwarte vlekken drijven dan op de wind over het grote water. Een hechte formatie zorgt ervoor dat de meesten uit de wind zitten, alleen de buitenste rijen lijden kou maar die mogen dan naar verloop van tijd weer naar binnen schuiven om op te warmen. Tenminste ik denk dat dat zo werkt.

Wil je meer weten van deze humeurige watervogel, klik dan op de link;

Geen opmerkingen: