vrijdag 8 november 2019

Een boertje vliegt zelden alleen.

kun je nog mooier op een draad zitten?
Het gebeurd niet dikwijls dat m'n hart overslaat bij het zien van een vogeltje. Of het moet wel iets heel bijzonders zijn, voor een algemene soort zal dat niet zomaar gebeuren.

Tenzij........ het een "alledaagse" vogel is op een bijzonder moment. En dat was afgelopen zondag het geval toen een boerenzwaluw overvloog. Een alledaagse boerenzwaluw zien in november is werkelijk bijzonder. Het moet echt een van de allerlaatste zwaluwen zijn geweest die op weg was naar het zuidelijke deel van de aarde.

Heerlijk om het beestje voorbij te zien vliegen, hier kan ik echt blij van worden. Deze late zwaluw heeft een pittige tocht voor de boeg bedacht ik mij nog.
najaars trekroute
boerenzwaluwen(SOVON)
Normaal gesproken vliegen ze in groepen naar het zuiden en is het in oktober wel gebeurd. Daarna worden de vogels nog incidenteel gezien. Daarom was deze ontmoeting zo bijzonder, hij vloog alleen in een tijd van het jaar dat ze nauwelijks meer gezien worden.

Naast het late tijdstip valt nog wat aan de waarneming op en dat is de plek waar we het boertje zagen.  Texel. De boertjes trekken in het najaar met name in het oosten van ons land weg en niet langs de kust. Als ze in het voorjaar weer terug komen, kun je ze vooral langs de kust en met name bij de telpost van Breskens over zien trekken.

De optelsom van deze feitjes geven wel aan hoe bijzonder deze waarneming was en accentueert mijn uitgesproken blijheid. Wil je meer weten van deze "laatvlieger", klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/boerenzwaluw

Geen opmerkingen: