dinsdag 12 november 2019

Grote gele kwikken.

een van de twee favoriete slootjes 
Als je in deze tijd van het jaar nog een gele kwikstaart ziet, weet je dat dat dan een grote gele kwik is. De gele kwik-staarten zijn namelijk allang vertrokken naar betere oorden en zal je hier in deze tijd van het jaar echt niet meer tegenkomen. Eind september, begin oktober is het gedaan met de gele kwikken.

Alweer het tweede jaar op rij zie ik deze grote gele kwikstaart hier vlakbij, aan de rand van de Oranjepolder. De twee slootjes aan weerszijde van de Elskensweg, naast de trainingsveldjes van SCO en de schaatsbaan van IJsco zijn in de winter het leefgebied van een grote gele kwik-staart en afgelopen week zelfs een keer van twee grote gele kwikken. Ook in de IVN natuurtuin zat een grote gele.

De afgelopen paar weken zag ik de grote gele regelmatig al roepend uit de slootkant opvliegen. Aan de intense gele kleur aan de onderzijde van de vogel moet het een man zijn.
grote gele speurend in de slootkant
Vrouwtjes zijn veel lichter en valer van kleur dan de mannen(zie de foto hiernaast). Het kan zijn dat dit geen Nederlander is maar een Duitser want die trekken in het najaar naar het westen waar het klimaat wat milder is en dat is nodig ook want ze foerageren langs oevers van stromend water.

Dichtvriezen van de watertjes zou voor deze vogels funest zijn. De slootjes in onze polder stromen amper, alleen het slootje langs de sportvelden stroomt zachtjes en dat is net genoeg om voor deze kwikken een aantrekkelijk over-winter gebiedje te zijn. Spinnen, slakjes, muggen, vlokreeftjes en allerlei andere insectjes staan op de menukaart.

Ze moeten hier in de polder vaak opvliegen want het weggetje wordt intensief gebruikt door de buurt. Om de een of andere reden vinden de kwikken dat niet erg en komen ze steeds weer terug, maar dat maakt het voor mij nogal eens lastig om ze te zien. Ik zie ze steeds als het daar een tijdje rustig is gebleven en er geen honden, wandelaars, joggers, fietsers, auto's, dealers, sporters, brommers, boeren en loonwerkers voorbij komen. Dus het is een kwestie van geluk en geduld.

Wil je meer weten van deze mooie wintergasten, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/grote-gele-kwikstaart

Geen opmerkingen: