dinsdag 5 november 2019

Keep it quiet.

goed verborgen in een struik 2 kepen en 1 vink
Kepen zijn al gearriveerd maar nog niet zo nadrukkelijk aanwezig. De kepen uit het noorden zijn hier om de winter te overbruggen. Als de winter wat verder gevorderd is en het is januari geweest dan laten de kepen zich wel goed horen want dan begint het voorjaar al te kriebelen.

Gelukkig zag ik afgelopen weekend op Texel de eerste kepen van het seizoen. Een groep vinken van meer dan vijftig stuks streek voor ons neer en na wat speurwerk, ontdekten we de kepen en groenlingen tussen de vinken. Niets zo frustrerend als vogels niet horen of zien terwijl je weet dat ze er wel zijn. Zal wel een afwijking of tic van mij zijn. Ik probeer maandelijks de vogels te zien of te horen vanaf het moment dat ze arriveren tot het moment dat ze vertrekken.
keep op Texel in 2018

De eerste kepen arriveren al in september maar dat heb ik nog niet meegemaakt. Mijn vroegste datum is 12 oktober in de Boswachterij Dorst. Ons land wordt niet direct overspoeld met kepen zoals dat wel in oost Europa gebeurd. Daar trekken miljoenen kepen naartoe, iets wat bij ons niet zou kunnen want zoveel ruimte hebben we hier nou ook weer niet laat staan voldoende voedsel voor zo'n enorme club vogels.

De zuidgrens van het verspreidingsgebied ligt bij ons land en Duitsland, zuidelijker trekken ze meestal niet. Daar hebben we dus weer geluk bij want het is een prachtbeestje om te zien.


Dorst........ kepenland


Grote groepen vinken en groenlingen trekken dan de aandacht want daar willen de kepen in de winter nog wel eens mee optrekken. Zo ging het afgelopen zondag ook in de Slufter op Texel. Een eeuwenoud getijde en kweldergebied aan de Noordzee kant van Texel. Niet een plek waar je in de eerste plaats aan denkt bij zo'n bosvogeltje wat naar zijn favoriete voedsel, beukennootjes op zoek is.

Wil je meer weten van deze noorderling, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/keep

Geen opmerkingen: