vrijdag 17 januari 2020

Alleen als hij ijs- en ijskoud is.

mannetje en vrouwtje ijseend?
Een vrij zeldzame wintergast kun je de ijseend wel noemen. Het is geen garantie dat deze mooie eend uit het hoge noorden elke winter voor onze kust te zien is. Na een aantal jaren op rij dat de vogel bij de Brouwersdam te zien was, is de vogel ook een paar jaar volledig afwezig geweest. Wat de reden van deze afwezigheid was, is voor mij onduidelijk.

Maar gelukkig is de vogel deze winter weer te zien. Afgelopen maand, half december zag ik hem weer voor het eerst en deze week voor de derde keer. De ontmoeting van afgelopen week was wel heel bijzonder. De ijseend dobberde steeds dichter naar de kant en zat op een gegeven moment zelfs op minder dan 2 meter voor de Dam.

Leuk voor de foto en de vogel vond het best. Net als de geoorde futen die ik op dezelfde dag
jonge ijseend een week eerder
ook al zo dichtbij mocht bewonderen.

De ijseend is een vogel uit het hele hoge noorden, IJsland, noord Noorwegen tot ruim boven de poolcirkel. Een aardig eindje fladderen om naar hier te komen maar dan heb je ook wat. De ijseend zag ik een paar keer met een kleine mossel in de snavel. En wat is er nou lekkerder dan een verse Zeeuwse mossel?

Je kunt ook goed zien dat dit(rechts) een jonge vogel is, de gebruikelijke lange staart ontbreekt nog. Misschien is dit wel een jonge ijseend die dit jaar voor het eerst in Nederland geboren is. De Marker Wadden hadden voor de Nederland de primeur en wie weet groeit de populatie de komende jaren en wordt het een standvogel. Dat zou mooi zijn want normaal gesproken zie je de vogel maar een paar wintermaanden en de rest van het jaar niet.

Wil je meer weten van deze hele bijzondere eend, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/ijseend

Geen opmerkingen: