dinsdag 7 januari 2020

De overtreffende trap.

grote trap(kori bustard-Ardeotis Kori) in Afrika
De overtreffende trap van vliegende vogels zien, is wel een vliegende grote trap zien.

Die heb ik in een ver verleden wel eens gezien, maar niet in Nederland. Ik moest daar weer aan terugdenken toen ik vorige week een grote trap bij Oostvoorne zag. Deze zwaarst wegende, vliegende vogel van Europa maar ook van Afrika is bij Oostvoorne alweer een paar dagen te bewonderen.

Hij zit wat ver weg in een weiland maar is makkelijk te herkennen, want ja, wat wil je als je een kilootje of 16 weegt, dat verstop je niet zomaar in een klein verenpakje. De spanwijdte is ook indrukwekkend, met 2.40 mtr. heeft het mannetje een spanwijdte die vergelijkbaar is met die van een zeearend.

Grote trap(Otis Tarda) in Oostvoorne
De grote trappen(ook wel kori bustards genoemd) die wij in Tanzania en Kenia zagen, hebben een andere Latijnse naam, namelijk Ardeotis Kori en bij ons heeft de grote trap de Latijnse naam Otis Tarda. Beide vogels horen tot de familie Otidiformes, oftewel de familie van de trappen, alleen het geslacht verschilt, de Afrikaan behoort tot het geslacht Kori en de Europeaan tot het geslacht Otis. Die Afrikaan weegt zelfs nog een paar kilo's zwaarder. Beide geslachten hebben een voorkeur voor uitge-strekte open en droge landschappen.

Dat deze grote trap hier in Oostvoorne zit, is dus een topprestatie van wereldformaat. De vogel zit steevast in hetzelfde veld en vindt daar voldoende voedsel. Nu half vogelend Nederland de vogel bezocht heeft, blijkt dat de vogel gezenderd is en een pootring(ak LT) heeft. En met deze informatie is al vrij snel duidelijk met wie we hier te maken hebben. Het is namelijk
Ngorongoro krater waar we de Kori bustards zagen
een Duitse vogel die in de buurt van Berlijn is geringd en meedoet aan een fokprogramma. Hij wordt daar in de buurt van Berlijn alweer een paar weken vermist. Met zijn logge lijf is hij dus een kilometer of 800 westwaarts gevlogen om hier te landen en aan te sterken. Ik ben benieuwd wanneer deze vogel besluit terug te vliegen en of hij de weg terug wel weet te vinden?

Voor hetzelfde geld vliegt deze vogel zuid-waarts en ontdekt hij zijn Spaanse familieleden en gaat hij daar verder met zijn fokprogramma. De populatie daar en verder oostwaarts in Europa is aanzienlijke groter dan de Duitse groep, die met veel moeite en zelfs een beetje krampachtig in stand gehouden wordt. Je kunt dat fokprogramma een beetje vergelijken met de Nederlandse pogingen om het korhoen voor Nederland te behouden wat eigenlijk ook een doodlopende weg is.

Wil je meer weten van deze otis, klik dan op de link;
https://nl.wikipedia.org/wiki/Grote_trap

Geen opmerkingen: