vrijdag 31 januari 2020

Nog enkele dwergganzen.

Op de een of andere manier staat de zeer kwetsbare populatie dwergganzen niet zo op mijn netvlies. Ik ging er eigenlijk altijd vanuit dat de vogels in de winter zuidwaarts trekken en er dus ook een aantal bij ons in Nederland overwinteren. Net zoals dat met heel veel noordelijke soorten het geval is.

Hoeveel dwergganzen er zijn en waar ze precies naartoe trekken en verblijven wist ik niet. Nu blijkt dat de soort zeer kwetsbaar is en de aantallen inmiddels zo laag zijn dat de soort ernstig bedreigd wordt. De vogels die nu bij ons de winter doorbrengen komen uit ScandinaviĆ« en zijn daar jaren geleden opnieuw uitgezet nadat ze in Zweden en Finland uitgestorven waren.

De vogels zijn extreem gevoelig voor verstoringen tijdens het broedseizoen en door de toenemende druk van visserij en toerisme verdwijnt de soort langzamerhand.

Oude Land van Strijen
Maar genoeg negativiteit, voorlopig kan ik relatief dichtbij huis genieten van deze bijzondere gansjes. En dat doe ik, met de wetenschap van nu, veel te weinig. Nu ga ik een of twee keer per winter naar het Oude Land van Strijen in de Hoekse Waard want daar zitten er een paar, veel te weinig dus.

Gisteren vond ik, na enkele uren door de telescoop turen, een klein clubje van zeven dwergganzen. Het landschap daar is niet echt telescoopvriendelijk. Het slagenlandschap, oftewel de golvende natte natuurlijke weides, bieden de vogels veel beschutting en zorgen voor een optimale beschutting.

Ze hoeven maar weinig moeite te doen om uit het zicht van de kijker te blijven. Maar als je ze dan eenmaal vindt, dan weet je ook direct dat je met een compleet andere gans te maken hebt. Waar je eerst nog denkt dat je de soort kunt verwarren met een kolgans, zie je direct dat het een echt andere gans is.

Klein, bol kopje, gele oogring, witte bles die doorloopt tot op de kop, klein snaveltje en de chocolade kleurige korte nek en borst ziet er bij elkaar toch anders uit als bij een kolgans. Het ziet er allemaal net wat fijner uit, een prachtig beestje waar we heel zuinig op moeten zijn. Maar zeg dat maar eens tegen die Russen die dit gansje op de menukaart hebben staan.

Wil je meer weten van deze nog net levende fossielen, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/dwerggans

Geen opmerkingen: