vrijdag 10 januari 2020

Goedemorgen meneer de burgemeester.

2e kalenderjaar kleine burgemeester
Een van de meest bijzondere meeuwen die je in ons land in de winter kunt zien, is wel de burgemeester. Zowel de grote als de kleine burgemeester komen alleen in de winter in bijzonder kleine aantallen bij ons voor. En natuurlijk is er altijd een uitzondering te benoemen en dat is, het hele vorige jaar, de aanwezigheid van een grote burgemeester in de 1e binnenhaven van Vlissingen. Normaal gesproken zijn ze aan het eind van de winter gevlogen, retour arctisch gebied.

De afgelopen weken zat een kleine burge-meester op de afvalberg van afval verwerker SUEZ in Dordrecht. Lekker makkelijk om een hapje te vinden, je hoeft er nauwelijks iets voor te doen want elke keer als een volle vuilniswagen zijn lading komt storten, wordt in feite de tafel rijk gedekt. Je moet er alleen snel bijzijn want je zit met een paar honderd collega's aan tafel. En, je moet tegen een sterk luchtje kunnen, want stinken doet het er als de hel.

grote burgemeester in Waalwijk
De kleine burgemeester en ook de grote burgemeester zijn beide prachtige meeuwen met een subtiel getekend verenkleed, geen zwarte handpennen zoals vrijwel alle andere meeuwen hebben en ook geen donkere accenten elders op het verenpakket. Mooi egaal beige/wit met subtiele lichtbruine randjes aan de veren. Het geeft de burgemeester, zoals het hoort, een chique tintje.

De kleine burgemeester hoort thuis in Groen-land en met de juiste wind, waaien er wel eens een paar onze kant op. Ik denk dat je de aantallen op de vingers van een hand kunt tellen. Echte bijzonderheden dus. De grote burgemeester is een echte kustvogel en komt uit het arctisch gebied, Canada, Groenland en Rusland.

Die vogels zie je dan niet snel in het binnenland, behalve vorig jaar dan. Toen zat er even een bij de afvalverwerker in Waalwijk. Want, en dat klinkt een beetje gek, burgemeesters houden van stinkende hopen afval om daar wat eetbaars uit te vissen. De kans om een burgemeester in het binnenland te zien, neemt snel af want de afvalverwerkers ontwikkelen nieuwe methodes zodat afval niet meer open en bloot ligt. Weg gedekte tafel, weg burgemeesters en dat is de toekomst en daar moeten we het mee doen.

Wil je meer weten van deze chique meeuw met aanzien, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/kleine-burgemeester

Geen opmerkingen: