vrijdag 24 januari 2020

Weer eens wat anders.

Een grijze winterdag in de Biesbosch
met ideale plekjes voor witgatjes
Afgelopen week zag ik op verschillende plekken witgatjes. Deze kleine steltloper broedt niet bij ons maar wel dichtbij. In Duitsland wordt wel gebroed en dat is dus niet echt ver weg. Heel wat anders dan veel steltlopers die vele duizenden kilometers moeten vliegen om van hun overwintergebied naar hun broed-gebied te komen.

Een klein aantal witgatjes overwinterd hier en daarom is het toch elke keer weer bijzonder om er een te zien. Afgelopen maandag nog zag ik twee witgatjes in de Oranjepolder. Vlak achter de waterzuivering in een smal slootje vloog er een op en je kon heel mooi de witte stuit zien en de bekende roep horen.
de witte stuit goed zichtbaar en daar dankt de vogel
zij naam aan.
Het zijn volgens mij wel zwervers want ze blijven nooit lang ergens hangen. Ze scharrelen langs de oevertjes op zoek naar insectjes, wormpjes en zelfs kleine visjes. Eenmaal zo'n oevertje afgespeurd, vliegen ze weer door naar de volgende sloot.

Je ziet ze soms op de gekste plekken zoals een paar jaar geleden toen er een opvloog hier in de wijk. Het witgatje liep voorlangs een klein rietkraagje van een van de stadsvijvers en vloog op toen ik er met de hond langsliep.

De meeste mensen zou dat niet eens opvallen. En ik denk dat deze vogels op die manier hele gebieden anoniem uitkammen en zo de winter-periode doorkomen. De beste kans om een witgat te zien, heb je toch wel in de Biesbosch. Met name de Noordwaard bij Werkendam biedt ideale omstandigheden met zijn vele slootjes, plas-dras gebieden en in de winter natte velden. Afgelopen week hebben we ze daar ook nog gezien en gehoord. En in tegenstelling tot vele andere steltlopers zie je ze nooit in grote groepen.

Wil je meer weten van deze redelijk zeldzame steltloper, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/witgat

Geen opmerkingen: