dinsdag 21 januari 2020

Nu even niet!

Vanmorgen liep ik door het bos, een dikke mistdeken hing over de bomen en zorgde ervoor dat de gebruikelijke geluiden van de omliggende plaatsen en de snelweg gedempt werden.

Heerlijk stil maar ook weer te stil als je graag een vogeltje tijdens de wandeling wilt horen en zien. Deze stilte deed mij gelijk weer denken aan het gesprek wat ik gisteren met een vogelaar had over de wintergasten die er nu niet zijn.

sijs in Dorst
Normaal gesproken vliegen in het bos volop sijzen, barmsijzen, kepen en ook wel appel-vinken rond maar nu dus niet. Heel af en toe zie of hoor je er een paar. Het kan zijn dat deze vogels er gewoonweg niet zijn deze winter. Ik ging er vanuit dat de strengere winters in het noorden en bijkomend de weinige uren dag-licht ervoor zorgden dat de vogels deze kant uitkomen maar er speelt nog een factor een belangrijke rol en dat is het voedselaanbod.

Vaak is voedselschaarste de reden dat vogels deze kant "uitgeduwd" worden. Het ontbreken van grote groepen wintervogels dit jaar kan er dus mee te maken hebben dat er in het noorden voldoende voedsel beschikbaar is en er geen reden is om zuidwaarts te trekken. Dat er voldoende voedsel in het noorden beschikbaar is, kan dus een reden zijn in combinatie met de zachte winter van nu, dat de vogels lekker dicht bij huis blijven.

zeldzame pestvogels in Hank
En dat heeft weer als voordeel dat je niet ver hoeft te vliegen, minder gevaar loopt en in een goede conditie aan het broedseizoen kunt beginnen. Heel veel voordelen voor de vogels en heel veel nadeel voor ons vogelaars. Ik hoop dat door deze mogelijke verklaring en mogelijke ontwikkeling het aantal vogels een boost krijgt en er op termijn weer meer vogels deze kant uitkomen. Dit jaar noemen we dan maar een "beurtjaar", een jaar dat de massale vogeltrek een keertje wordt overgeslagen.

Maar gelukkig waren de spechten deze ochtend wel actief, de klein bonte roffelde al, de grote bonte zat op een stam te hakken op zoek naar iets eetbaars en de zwarte specht speelde zijn verschillende deuntjes af, zitroep, vluchtroep en het "vliegwiel" waren al te horen. Toch nog een heerlijke wandeling


Geen opmerkingen: