maandag 13 januari 2020

Geoord fuutje aan zee.

Bijschrift toevoegen
Geoorde futen zien er in de zomer prachtig uit met hun gouden wangen en bloedrode ogen. In de winter blijft daar maar weinig van over, de rode ogen veranderen vanzelfsprekend niet van kleur. De vogel verliest alle kleur en is dan wat grijzig met wat donkere accenten in de bovendelen. Niets  spectaculairs. Toch blijft het een interessant een aantrekkelijk beestje om te zien.

In de winter zijn ze ook wat makkelijker te zien en zijn dan met name langs de kust te vinden. Bij de Brouwersdam is de kans op een ontmoeting met dit kleine fuutje reĆ«el en bij Oude Tonge een zekerheidje. Het is dan wel goed opletten geblazen want ook de kuif-duikers en roodhalsfuten zijn dan in deze regio aanwezig. De kuifduiker in vergelijkbare aantallen als de geoorde fuut en de roodhalsfuut veel minder en is hier voor de kust weer wat moeilijker terug te vinden.

Het verspreidingsgebied van de geoorde fuut ligt wat meer in centraal Europa, terwijl dat van de kuifduiker een stuk noordelijker daarvan ligt. De zuidgrens van het verspreidingsgebied van de kuifduiker, is zeg maar ongeveer de noordgrens van het verspreidingsgebied van de geoorde fuut.

Het bolle kopje en opgewipte snaveltje zijn de twee uitgesproken kenmerken van de geoorde fuut. Een kuifduiker heeft een plat voorhoofd en heeft daardoor een wat meer driehoekig kopje. Afgelopen week zaten opvallend veel geoorde futen voor de kust bij de Brouwersdam. Enkele tientallen vogels waren eenvoudig te bewonderen en waren ook opvallend mak. Uitstappen om een foto te maken was dan ook geen probleem, het had wat weg van poseren voor de fotograaf.

Wil je meer weten van dit parmantige fuutje, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/geoorde-fuut

Geen opmerkingen: