zaterdag 15 februari 2020

Knappe roodhalsgans.

on-geringde roodhalsgans
Toch een van de zeldzaamste ganzen van de winterperiode is de roodhalsgans. Zelfs de zeldzame dwerggans en kleine rietgans die in ons land in de winter maar af en toe gezien worden door enkele vogelaars, zijn in grotere aantallen aanwezig dan de roodhalzen.

Roodhalzen zijn in de winter op de vingers van een hand te tellen. Vaak worden ze dan in het noorden gezien en af en toe zakt er eentje wat verder naar het zuiden af. En die ene afzakker zit nu alweer een paar weken vlak bij ons in de Zonzeelse polder en wisselt die plek regelmatig af met een dagje Noordwaard in de Biesbosch.

Hij trekt op met een flinke club brandganzen en kolganzen. Met veel moeite heb ik de roodhals op mijn foto's minutieus bekeken of hij geen ring droeg en dat was "gelukkig" niet het geval. Stel dat hij die wel aanhad dan had ik met een zogenaamde collectievogel te maken. Dat ik daar 100% zeker van wilde zijn, komt omdat in de Biesbosch ook een roodhals werd gemeld met een zwarte ring aan de rechterpoot en dat is dan mogelijk een ontsnapt exemplaar.

hij zit hier in deze groep
Deze roodhals is in zijn broedgebied, het arctische deel van Rusland, het afgelopen najaar met de kolganzen meegekomen om hier te overwinteren. Hij heeft dus de verkeerde afslag genomen want de roodhalzen over-winteren normaalgesproken in de buurt van de Zwarte Zee. Qua afstand zal het waarschijnlijk niet zo heel erg veel uitmaken en gezien de milde winters hier, kun je bijna over vergelijk-bare omstandigheden praten.

De roodhals die hier zit, is een volwassen exemplaar, eentje die de trip naar het zuiden mogelijk al vaker gemaakt heeft. Dus wat hem bezield heeft om dan naar hier te komen is niet te zeggen.

Dat het trouwens een volwassen beest is, kun je zien aan de witte strepen op de vleugels. Bij jonge vogels zie je 4,5 of 6 witte strepen, terwijl een volwassen vogel maar twee witte strepen heeft. En die zijn luid en duidelijk op de foto te zien.

Wil je meer weten van deze zeer speciale gans, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/roodhalsgans

Geen opmerkingen: