dinsdag 11 februari 2020

Zwarte zeekoet

2020, zwarte zeekoet in zomerkleed
Elke winter loont een tripje naar de Brouwers-dam, er is altijd weer iets speciaals te zien. Zijn het, het ene jaar, ijsduikers, parelduikers of ijseenden, is het, het andere jaar een zeldzame kleine alk of zwarte zeekoet.

Dit jaar is wat zeldzaamheden aan zee betreft een topjaar te noemen, want alle bovenge-noemde bijzonderheden zijn aanwezig. De parelduikers zijn nu met maar liefst 16 exemplaren wel het ruimst vertegenwoordigd, ijseenden met vier stuks en de zwarte zeekoet, zwemt daar alleen en in zijn zomerkleedje rond. De zwarte zeekoet zie ik met wat geluk elk jaar wel een keer. Het ene jaar in winterkleed, zoals het in deze tijd ook hoort, en heel af en toe in zomerkleed zoals dat dit jaar het geval is.  Dat zomerkleed is vermoedelijk van afgelopen jaar en is de vogel niet naar winterkleed geruid. Een prachtig beest dat meer tijd onder water dan boven water doorbrengt.

2018, zwarte zeekoet in winterkleed
En dat laatst maakt het dan weer extra lastig om hem eens goed te bekijken, laat staan om hem eens uitgebreid op de foto te zetten. Heb je hem net in je zoeker staan, verdwijnt de vogel alweer onder het wateroppervlak om vervolgens tientallen meters verder weer boven te komen. Natuurlijk net op een plek waar je hem niet verwacht.

Het is best lastig om de zwarte zeekoet in de verschillende kleden te onderscheiden. De vogels zien er in de winter totaal anders uit dan in de zomer en als zo'n vogel dan een keer niet naar het winterkleed ruit, zijn de rapen gaar. Zeker als beide kleden tegelijkertijd aanwezig zijn. Kijk maar eens naar de foto's en je begrijpt de verwarring. Nog even en deze bijzondere wintergast vertrekt weer naar zijn zomerverblijf en dat hoeft niet een zo ver weg te zijn, want ze broeden al in de buur van Denemarken.

Wil je meer weten van deze soms zwarte en soms grijze voel, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/zwarte-zeekoet

Geen opmerkingen: