dinsdag 25 februari 2020

Aantrekkingskracht.

Bijschrift toevoegen
Er zijn behoorlijk wat vogels die de kust en het zoute water verkiezen boven het zoete binnenland. Neem nou een rotgans, die heeft niets te zoeken in het binnenland en toch kom je hier wel eens een verdwaald exemplaar tegen zoals afgelopen januari tijden de slaapplaatstelling bij Het Gat van den Ham. Toen stak een rotgans uit de Biesbosch de Amer over om ergens in de buurt van Lage Zwaluwe op een akker te foerageren. Het zijn hier zeldzaamheden en incidenten te noemen, terwijl je er aan de kust over struikelt.

Afgelopen week ben ik voor het eerst op de ring-dijken van de twee grote spaarbekkens in de Biesbosch vogels gaan kijken. Grote zoetwater-bakken met drinkwater voor de Randstad, niet voor ons toegankelijk en daardoor ook rustgebieden voor vogels. Tijdens de laatste slaapplaatstelling, afge-lopen maand, sliepen bijvoorbeeld 70.000 meeuwen op de spaarbekkens de Gijster en Honderd Dertig. Wat die allemaal in dat drinkwater achterlaten, wil je eigenlijk niet weten want dan drink je geen kraanwater meer.

de Gijster en de Honderddertig vanuit de lucht.
Op deze spaarbekkens verblijven, gek genoeg, behoorlijke aantallen kustvogels. Je verwacht het niet maar middelste zaagbekken, kuif-duikers, geoorde futen, parelduikers houden wel van dit diepe en schone zoetwater. Het is ook de enige plek in het binnenland waar je al deze soorten op een ochtendje kunt tegen-komen.

De middelste zaagbekken hadden het hier duidelijk naar de zin en trokken gezamenlijk met grote zaagbekken op. Zeker twaalf middelste zaagbekken dobberden op het grote water, kuifduikers en geoorde futen zaten
middelste zaagbekken op de Gijster
verspreid en ver uit de kant op de plas. Alsof je aan de kust of minstens bij de Grevelingen bent. De hoop bestond nog even om een mooie roodkeelduiker of zwarte zee eend te spotten maar dat lukte jammer genoeg niet. Zelfs voor de doorgewinterde Biesbosch vogelaar zijn dit de kersen op de taart.

Het bezoek aan de spaarbekkens werd passend afgerond met een mooie klapekster die langs de dijk van het spaarbekken op een hek zat. Pik binnen, het is nog winter.

Wil je meer weten van de drinkwatervoorziening in de Biesbosch, klik dan op de link;
https://www.spaarbekkens.nl/

Geen opmerkingen: