dinsdag 18 februari 2020

De drie musketiers.

nog maar eens een poging wagen
(2e kalenderjaar vogels)
Ook deze winter zijn er weer heel wat zee-arenden bij ons op bezoek. Vooral jonge of juveniele zeearenden zwerven wat in het rond. In de Noordwaard kan het daarom zomaar gebeuren dat je de zeearenden op ver-schillende plekken over ziet komen vliegen. Soms alleen, soms in tweetallen en zoals afgelopen week zelfs een drietal. Ik vermoed, op basis van mijn eigen inschatting, dat het om een stuk of vier jonge vogels gaat.


juveniele zeearend, 2e kalenderjaar
Daarnaast wordt het gebied alweer een paar jaar door vier volwassen vogels bewoond. Of de vier jonge vogels "eigen kweek" zijn, weet ik niet maar een van de club van drie van afgelopen zaterdag is een vogel die afge- lopen jaar in Dordrecht is geboren. Die heeft dus nog wel wat te leren.

Dat zag ik vrijdag en zaterdag gebeuren en het leek er zelfs op dat de drie samen optrokken om samen hazen te gaan vangen. Nou is dat voor een beetje lompe zeearend een haast onmogelijke opgave. Want vergeleken met een lenige en snelle haas is de zeearend echt niet snel genoeg laat staan wendbaar genoeg.
de "drie musketiers" moeten even overleggen
Een zeearend is het sterkst in de lucht en kan met gemak een nijlgans op volle snelheid uit de lucht plukken. Hij spant zich amper in, versnelt even en vliegt boven de nijlgans die hij dan eenvoudigweg vastpakt en doodt. Een haas vangen, is een ander verhaal en ondanks de spectaculaire bewegingen boven de akker, lukte het de drie musketiers niet. "Een voor allen, allen voor een", ging deze keer niet op. De samenwerking is nog niet optimaal genoeg.

Het waren zeker twee juveniele vogels die waarschijnlijk te onervaren waren maar wel een leerzame ochtend hadden. Op die manier worden de jachtvaardigheden wel weer wat verder ontwikkeld. Ook bij de Krammer en Volkerak overwinteren meerdere zeearenden.
lachen die hazen de zeearend uit?
Afgelopen winter waren dat maar liefst negen vogels en zo wordt Nederland langzamerhand door de zeearenden ingepalmd. Er is nog volop ruimte voor een paar koppels, voedsel genoeg alleen een goede nestboom is lastig te vinden.

Ze hebben de voorkeur voor een grote, oude en breed vertakte boom waar een enorm nest in gebouwd kan worden. Een nest kan makkelijk een diameter van 1.70 meter hebben, formaatje tweepersoonsbed of minimaal een twijfelaar.

Wil je meer weten van deze luchtschepen, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/zeearend

Geen opmerkingen: