vrijdag 7 februari 2020

Zwervende geelgorzen.

geelgors in de winter is net zo geel als in de zomer
De geelgors is een echte bewoner van de hoge zandgronden, hoe droger, hoe beter. Trek gerust een lijn van Tilburg naar Groningen en ten oosten van deze lijn komen ze voor. Geel-gorzen komen nauwelijks in onze omgeving voor, hier is het te nat, teveel kleigronden met hun specifieke beplantingen om interessant te zijn voor geelgorzen.

Des te interessanter is de grote groep geel-gorzen die vlakbij Breda, bij de Bleeke Heide van Chaam is neergestreken. Het is nu zeg maar de meest westelijke plek in Nederland waar je geelgorzen kunt zien, zeker in die aantallen want het zijn er makkelijk honderd of meer.
Geelgors in de Maashorst

Deze groep van zeker honderd geelgorzen trekt daar op met meer dan tweehonderd groenlingen. De akkers waar ze op foerageren zijn vorig jaar beplant geweest met, zoals ik dat nu inschat, een groenbemester. De deels vergane plantenresten hebben nog voldoende zaadjes voor de vogels en ze vliegen dan ook steeds op en neer van de kleine eikenboompjes naar de akkers. Ook de groenlingen doen mee en dagelijks, en dat alweer enkele weken achtereen, worden daar handenvol zaadjes verorberd. Ik ben daarom des te benieuwder naar het moment van vertrek. Hoelang gaat dat nog duren?

De geelgorzen trekken niet ver weg en gaan volgens mij terug naar oosten en noordoosten. Met name Drenthe is een geelgorzen bolwerk geworden

De laatste jaren nemen de aantallen daar toe, terwijl in de rest van ons lande de aantallen afnemen. Echte doortrekkers naar Scandinaviƫ of Duitsland zitten hier niet. Het zijn geen echte trekvogels, het zijn eerder zwervers in eigen land.

Wil je meer weten van deze kanarie van de kouwe grond, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/geelgors

Geen opmerkingen: