vrijdag 21 augustus 2020

Door de boomvalk verrast.

boomvalk in zijn geliefde "nestboom"
Als je een beetje goed oplet, wordt je regelmatig verrast door een onverwachte zomergast. Dat is mij de laatste weken een paar keer overkomen met de boomvalk. Ik wist dat de boomvalk in de Vuchtpolder broedt en dat doet hij zelfs voor het tweede jaar in de zelfde hoogspanningsmast. En vorige week vlogen de boomvalken door de Noordwaard en ik weet ook dat de boomvalken vlakbij de Noorderplaat broeden, waarschijnlijk ook in een hoogspanningsmast.

En de verrassing van deze week was een koppel broedende boomvalken in de Oranjepolder. En ook hier is een hoogspanningsmast de "nestboom". In de afgelopen jaren was altijd wel een boomvalk bij ons in de polder te vinden maar het bleef een zoekplaatje waar ze ergens zaten. Dan weer achter de schaatsbaan en het jaar daarop aan de overkant in de Willemspolder.

de bewuste mast in de Oranjepolder
Dit koppel zit voor de verandering achter in de noordwest hoek van de polder op de plek waar straks de nieuwe 380Kv masten komen samen met de vele honderden zonnepanelen en de twee enorm hoge windmolens van dik 200 meter hoog. Dus dit is vrijwel zeker de laatste keer dat de boomvalken deze hoek als hun territorium kunnen kiezen. Wellicht is de 150Kv mast bij ons vlakbij de nieuwe stek voor dit koppel. Maar dat is dan ook maar voor een of twee jaar want die masten gaan gelukkig weg.

De kraaien die de nesten voor de boomvalken bouwen moeten dan creatief worden want voor broedende boomvalken bij ons in de polder zijn we dus afhankelijk van de zwarte kraaien. En niet alleen de boomvalken zijn afhankelijk van de kraaiennesten maar ook de ransuilen maken dankbaar gebruik van de gebruikte kraaiennesten.

Die hebben dit jaar precies diagonaal aan de andere kant van de Oranjepolder gebroed. Bij de schaatsbaan zijn zeker twee jonge ransuilen uitgevlogen. Dankzij de kraaien dus, die ook de nestvoorziening van de torenvalken voor hun rekening hebben genomen. Zo zie je maar dat de door de boeren vervloekte kraai en tot op zekere hoogte ook door vogelaars vervloekt vanwege zijn predatie van jonge vogels, zeer waardevol of zelfs van levensbelang is voor andere vogels
.
Wil je meer weten van deze voormalige bosrand bewoner, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/boomvalk

Geen opmerkingen: